Utrecht verdrievoudigt het aantal Stolpersteine

Stolpersteine in de Folkingestraat (foto SFS)
Stolpersteine in de Folkingestraat (foto SFS)

In Utrecht zijn 42 nieuwe Stolpersteine gelegd. De messing steentjes liggen in de stoep voor woningen waar Joden wonden die tijdens de Sjoa zijn vermoord. De Duitse kunstenaar Günter Demnig kwam naar de Domstad om de stenen te leggen. Samen met burgemeester Jan van Zanen (VVD) onthulde hij een twee stenen in de Mauritsstraat. Daarna ging hij de stad door om de andere stenen te leggen. Voor het leggen, afgelopen zondag, waren veel mensen op de been. Op twee adressen konden geen struikelstenen worden gelegd, omdat de huidige bewoners dat niet zien zitten. Toch is het aantal Stolpersteine in Utrecht nu verdrievoudigd.

In Utrecht zetten scholieren van het Sint Bonifatiuscollege zich in voor het plaatsen van de stenen. Er werd een donatie-actie op poten gezet, waarmee uiteindelijk 42 stenen konden worden bekostigd. Tegelijkertijd gingen leerlingen aan de gang met de verhalen van de vermoordde Joodse Utrechtenaren die woonden op de plekken waar de stenen zijn geplaatst. Zo liggen er nu vier stenen in de Biltstraat met de vier namen van het Joodse gezin Lever. Vader Levie werkte in een lampenkappenzaak op de Amsterdamsestraatweg. Het vijfde familielid, Betty, kon de onderdook in en heeft tot 2014 geleefd. De rest van de familie is vermoord in Auschwitz en Sobibor.

Voor het leggen van de Stolpersteine moest toestemming worden gevraagd aan de huidige bewoners van de panden waarvoor de stenen zouden komen. Hoewel vrijwel iedereen heeft meegewerkt, waren er twee huishoudens die het niet zagen zitten. Deze stenen zijn dan ook niet geplaatst. Een van de bezwaarmakers was niet op de hoogte van het verleden en is verrast door het verzoek. “Ik ben er echt niet tegen, maar voor m’n deur vind ik teveel van het goede. In de straat zit al een moskee, straks voelt het aan als een soort bedevaartsplaats. Er zijn maar weinig van dit soort steentjes in de stad, dus ik verwacht veel publieke belangstelling. Dan wordt het een soort aapjes kijken,” zegt de bewoner anoniem in het AD

Door de laatste legging van de Stolpersteine is het aantal struikelstenen in Utrecht verdrievoudigd. Voorheen lagen er 21, maar nu zijn dat er dus 63 in totaal. In de Domstad werden meer dan duizend Joodse bewoners vermoord. Mogelijk komen er in de toekomst meer stenen bij.

Categorie:

Home » Nieuws » Utrecht verdrievoudigt het aantal Stolpersteine