Van Aartsen – column Frits Barend

Frits Barend
Twitter

‘Amsterdam oh Amsterdam. Op 18 maart, drie dagen voor de gemeenteraadsverkiezingen, vindt in Amsterdam een antiracisme en pro-tolerantie demonstratie plaats met als deelmotto “geen racisten in de gemeenteraden”. Oogt mooi. Wie is er niet tegen racisme en voor tolerantie? Maar helaas worden de termen weer eens jammerlijk misbruikt. Als er ooit aanleiding was voor een massale demonstratie tegen racisme en voor tolerantie was het na de recente, zelfs gefilmde aanslag in ons mooie Mokum op het Joods restaurant HaCarmel. Kwam die demonstratie er? Ben je mesjogge, de gewelddadige uiting van racistische terreur tegen een Joods restaurant interesseerde de anti-racisten geen moer. Ik heb ze althans niet gehoord na de antisemitische terreurdaad tegen het Joodse restaurant en niet gezien bij het spontaan ontsteken van het eerste kaarsje voor Chanoeka bij het getroffen restaurant.

Wat bezielt fatsoenlijk links?
Dat is ook niet zo gek, weet ik dankzij de altijd goed geïnformeerde blogger Carel Brendel. Hij onthulde op zijn blog dat de organisatie van de demonstratie tegen racisme op 18 maart bestaat uit extreemlinkse organisaties van diverse pluimage als NCPN (communisten die massamoordenaar Stalin verheerlijken), politieke beweging DENK (de lakeien van de Turkse dictator Erdogan) AFA, het Comité Kristallnachtherdenking van Anja Meulenbelt. Wat de organisatoren deelt in hun strijd tegen tolerantie, is naast afkeer van Israël en zijn Joodse inwoners een verregaande intolerantie tegen politieke tegenhangers. Brendel toont die politiek verderfelijke instelling haarscherp aan in zijn blogs en vraagt zich daarom terecht af wat de PvdA, GroenLinks en de SP bezielt de demonstratie te steunen? Zijn ze vergeten dat bij eerdere demonstraties van de “landelijke anti-racisme coalitie” de bekende Hamas-aanhanger rapper Appa mocht optreden? Hebben ze niet geleerd van medeondertekenaars René Danen en Anja Meulenbelt die de herdenking van de Kristallnacht al jaren misbruiken voor een tirade tegen Israël? Wat bezielt “fatsoenlijk” links?

Afkeer van democratie
Maar het meest kwalijke aan de demonstratie is het onderliggende doel: voorkomen dat Annabel Nanninga, de Amsterdamse kandidaat voor de partij FvD van Thierry Baudet, in de Amsterdamse gemeenteraad wordt gekozen. Nanninga is een actieve opiniemaker die rechts wordt genoemd. Misschien terzijde, maar ze is in tegenstelling tot alle antiracisme demonstranten waarschijnlijk de enige die een asielzoeker in huis nam. Maar het engste van het motto van de demonstratie is de openlijke afkeer van democratie. Een sterke democratie kan en moet leven met extreme partijen, zolang ze zich maar aan de grondwet houden. De zogenaamde anti-racisten vinden in hun diepste wezen dat rechtse partijen als PVV en FvD niet mogen deelnemen aan het democratisch proces. Zijn dat voorbeelden van tolerantie en democratie? De vraag stellen is hem beantwoorden.

Van Aartsen afwezig
En dan wil ik het in deze verwarrende tijden voor Joods Nederland maar niet te lang hebben over de waarnemend burgemeester van Amsterdam, Jozias van Aartsen (VVD). Een goede burgemeester stelt in tijden van nood haar of zijn bevolking gerust. Die tijden van nood waren er, niet alleen in de vorm van de aanslag op het Joodse restaurant maar ook bij de plaatsing van een onthoofde pop voor de Turkse Emir Sultan-moskee in Amsterdam-Noord. Ik ben er bijna van overtuigd dat Eberhard van der Laan nog diezelfde avond was gaan eten of langs gegaan bij HaCarmel, en een dienst had bijgewoond in de Emir Sultan-moskee, zoals hij na aanslagen in het verleden op Joodse instellingen in het buitenland op Jom Kippoer of Rosj Hasjana onverwacht een bezoek aan de sjoel van de LJG bracht. Maar Van Aartsen liet het bij gratuite verklaringen in de gemeenteraad en was alleen aanwezig op door de Joodse gemeenschap georganiseerde laatste avond van Chanoeka. Goed hè!’

Categorie:

Home » Columns en opinie » Van Aartsen – column Frits Barend