Getouwtrek bij omstreden Kristallnacht-bijeenkomst

AT5 (dv)

De omstreden Kristallnacht-herdenking in Amsterdam met het Arabisch-Israëlische parlementslid Haneen Zoabi (Balad) is zonder grote incidenten verlopen. Een aantal pro-Israëlische demonstranten protesteerde ter plekke tegen de ‘alternatieve herdenking’ van de Kristallnacht uit 1938, georganiseerd door het Platform Stop Racisme en Uitsluiting. Er ontstond getouwtrek en de politie moest een paar demonstranten afvoeren. Het was dringen rond het monument voor het Joods verzet, bij de Amstel.

Vooraf waren er tegenacties aangekondigd en eerder deed advocaat Herman Loonstein met zijn Federatief Joods Nederland aangifte tegen de linkse activisten. De tegendemonstranten stellen dat het Platform de Kristallnacht kaapt om te kunnen demonstreren voor de Palestijnen. Mede daarom was volgens hen Zoabi uitgenodigd. Van te voren kondigde burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) aan dat de demonstratie en Zoabi in de gaten gehouden zouden worden. Zelf verklaarde het parlementslid het volgende tegen de lokale zender AT5: ‘Als deze demonstranten me de mond willen snoeren, dan hebben ze de les van de Kristallnacht niet begrepen’. Eén van de Pro-Israëlische activisten stelde voor de camera, dat de bijeenkomst ‘bij dit monument een trap na is voor de Joden’.

Vooraf werd bekend dat de demonstratie is gesubsidieerd door de Stichting Democratie en Media (SDM). Journalist Carel Brendel maakte dit op zijn blog aanhangig. SDM reageerde met een bericht op haar site, waarin de organisatie stelt jaarlijks activiteiten te steunen, die democratie en vrijheid bevorderen en die de Tweede Wereldoorlog gedenken. Volgens SDM voldoet de jaarlijkse Kristallnachtherdenking van het Platform Stop Racisme en Uitsluiting aan de eisen voor subsidie. De stichting benadrukt dat het Platform in voorgaande jaren Joodse sprekers als Ed van Thijn en rabbijn Awraham Soetendorp te gast had.

Uit de verklaring van SDM: ‘De Kristallnacht betreft een gevoelig moment in onze geschiedenis en een gevoelig onderwerp en er kan gemakkelijk een flinke discussie ontstaan. Een discussie die mensen kan raken, maar ook een discussie die niet op voorhand uitgesloten moet worden. Dat hoort bij een gezonde werking van de vrijheid van meningsuiting, die past binnen de democratische rechtsstaat. Met het toekennen van financiering aan projecten ondersteunt de Stichting debat, maar vereenzelvigt zij zich niet met de standpunten die in het debat aan de orde komen’.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Getouwtrek bij omstreden Kristallnacht-bijeenkomst