Van Agt weg bij het CDA om ‘te pro-Israëlische koers’

YouTube

Oud-premier Dries van Agt (90) heeft zijn lidmaatschap van het CDA opgezegd, omdat de partij zich volgens hem ‘te pro-Israëlisch’ opstelt en het niet opneemt voor de positie van de Palestijnen. In een verklaring zegt de activist dat hij ‘de onbarmhartigheid van het CDA jegens het Palestijnse volk’ niet meer kan verdragen. Bij moties in de Tweede Kamer aangaande Israël heeft de partij volgens hem ‘verkeerd’ gestemd. Het CDA stemde de laatste jaren vrijwel altijd in met pro-Joodse en -Israëlische maatregelen die de Kamer aannam. Van Agt geldt al langer als een buitenbeetje in de partij. Niettemin komt zijn vertrek voor het CDA op een ongelukkig moment.

In een persverklaring op de site van The Rights Forum zegt Van Agt dat de CDA-fractie in de Tweede Kamer in de laatste jaren te vaak voor Israël heeft gestemd. In elf gevallen gaf de stem van de christendemocraten de doorslag, aldus de oud-premier. ‘Het stemgedrag van de CDA-fractie is mij rauw op het dak gevallen’, schrijft Van Agt. ‘Ik heb de hoop verloren dat het CDA de kant van het recht, de rechtvaardigheid en de solidariteit met mensen in verdrukking zal kiezen. Ik voel me dan ook vervreemd van mijn partij en me er niet meer thuis, en kan nu niet anders meer doen dan mijn lidmaatschap opzeggen. Keer op keer heb ik geprobeerd het CDA ervan te doordringen wat er werkelijk gaande is’.

Vroeger was Van Agt zeer pro-Israëlisch, maar rond de eeuwwisseling koos hij voor een andere insteek. Hij werd actief in de pro-Palestijnse beweging en trok onder meer op met Gretta Duisenberg, de weduwe van oud-Nederlandsche Bank-president Wim Duisenberg. De CDA’er maakte er geen geheim van de Palestijnen te steunen, hetgeen hem op veel kritiek kwam te staan van Joodse Nederlanders en partijgenoten. Door zijn uitingen vervreemde Van Agt zich van de mainstream in de Joodse gemeenschap en van Israël, en zien velen hem als een antisemiet. Nadat zijn partij er in 2010 voor koos om samen te werken met de PVV van Geert Wilders liet hij zich publiekelijk ontvallen dat hij voortaan op GroenLinks zou stemmen.

Met het weggaan van Van Agt uit het CDA verliest die partij de man die in 1980 haar allereerste lijsttrekker was. De partij, die momenteel door de affaire Omtzigt en de dramatisch verlopen verkiezingscampagne in zwaar weer verkeert, lijkt volgens analisten de weg kwijt. In de tijden van Van Agt (premier van 1977 tot 1982) en Ruud Lubbers (premier tussen 1982 en 1994) zaten de christendemocraten meer in het midden, zo heet het. Vooral Lubbers hield de sociale- en behoudend christelijke, maar ook de protestantse en katholieke facties in de partij goed bijeen. In tegenstelling tot Van Agt had Lubbers, die in 2018 overleed, geen uitgesproken pro-Israël- of pro-Palestijnen-standpunten. Eerder liet Van Agt zich ontvallen geen antisemiet te zijn.

Huidig CDA-voorman Wopke Hoekstra is droevig over het vertrek van Van Agt:

Lees ook:
Dries van Agt: ‘Ik ben volstrekt geen antisemiet’

Oud-premier Dries van Agt (CDA) heeft een groot interview gegeven aan De Gelderlander en het AD. In beide kranten zegt hij expliciet geen antisemiet te zijn, hoewel hij dat verwijt in Joodse kring wel vaak krijgt vanwege zijn inzet voor de Palestijnse zaak en het The Rights Forum. Van Agt, die verstoken is van email en internet, en die geen computer en mobiele telefoon heeft, werd anderhalf jaar geleden getroffen door een hersenbloeding. De 89-jarige activist maakt het naar omstandigheden goed.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Van Agt weg bij het CDA om ’te pro-Israëlische koers’