Dé online community van Joods Nederland. 8 Heshvan 5779 · 17 oktober 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Van Hoogstraten weg als Israël-correspondent NOS

Monique van Hoogstraten stopt met haar werk als de vaste NOS-correspondent in Israël. Dit heeft de omroep maandag bekend gemaakt. Na de zomer maakt zij plaats voor de jonge journaliste Arlene Gelderblom, die van de jongerenstek NOS op 3 komt. Van Hoogstraten werd binnen en buiten Joods Nederland veelal als omstreden gezien. Velen betichtten haar ervan om te gekleurde berichten vanuit het Beloofde Land en de Palestijnse gebieden. Volgens critici zouden de bijdragen van de journaliste te kritisch zijn op Israël en te vaak een aai geven over de krullenbollen van Palestijnen. Hierdoor zouden de Nederlandse kijkers een vertekend beeld krijgen van wat er daadwerkelijk in Israël en de Palestijnse gebieden gebeurt.

Eerder uitte columniste en oud-Israël correspondente Brigitte Wielheesen grote kritiek op van Hoogstraten. Ook kreeg ze kritiek uit een andere hoek te verduren. De journaliste, die eerst furore maakte bij het Haarlems Dagblad en daarna overstapte naar de NOS waar ze op de buitenlandredactie werkte, mocht in 2011 naar Israël afreizen. Daar volgde ze toenmalig correspondent Sander van Hoorn op, die zich onder andere vanwege de Arabische Lente volledig ging richten op de moslimlanden in de regio. Van Hoogstratens bijdragen kenmerkten zich volgens de criticasters door het persoonlijke leed van de Palestijnen dat zij vaak onder de aandacht bracht. Te eenzijdig, vond ook iemand die een open brief aan haar schreef.

Het is onbekend wat Van Hoogstraten nu gaat doen. Opvolger Arlene Gelderblom vindt het een grote eer om voor de NOS naar Israël en de Palestijnse gebieden te mogen. Ze ziet haar nieuwe baan als een mooie vervolgstap op het werk dat ze tot nu toe bij de NOS heeft gedaan, zo staat op de site van de omroep te lezen. “Ik kijk ernaar uit om te verhuizen naar een energieke, boeiende regio waar veel verhalen te vertellen zijn”, aldus de junior journaliste. Hoofdredacteur Marcel Gelauff van de NOS zegt dat Gelderbloms grote online-ervaring goed van pas komt bij haar nieuwe baan. Ze begint op 1 september als correspondent.

In 2015 maakte Van Hoogstraten een bijdrage over de falaffelstrijd in Israël. Daarop kreeg zij kritiek van Wielheesen. Bekijk de video via deze link. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X