Joodse Nederlanders durven niet openlijk Joods te zijn

LJG Amsterdam. sjoel binnen (beeld: BNA)

Een groot deel van de Joodse Nederlanders durft in de openbaarheid niet uit te komen voor hun Joodse achtergrond. Dit blijkt uit een onderzoek onder 557 Joden in Nederland dat actualiteitenprogramma EenVandaag uitvoerde met hulp van het Centraal Joods Overleg (CJO) en het Joods Maatschappelijk Werk (JMW). Bijna de helft van de respondenten – 47 procent – voelt zich niet vrij om in Nederland openlijk Joods te zijn. Het JMW heeft kennis genomen van het onderzoek en organiseert voor Joden een middag om erover te praten. Mensen die er nu al over willen praten of zich onrustig voelen naar aanleiding van het onderzoek, kunnen bij JMW terecht via de bekende kanalen (zie onder).

Deelnemers aan het onderzoek van EenVandaag geven aan dat anti-Joodse gevoelens alom aanwezig zijn in Nederland. Met name op het internet (82 procent), in de nieuwsmedia (59 procent) en op straat (52 procent) zien de respondenten anti-Joodse sentimenten. Dit alles leidt ertoe dat Joodse Nederlanders hun gedrag aanpassen. Zeker 43 procent van de ondervraagden past hun kleding of uiterlijk soms aan om te voorkomen dat ze als Joods worden gezien. Sommigen dragen op straat bijvoorbeeld een pet of hoed over hun kippa. De helft van de respondenten vermijdt wel eens bepaalde situaties uit angst voor antisemitische opmerkingen.

Het conflict tussen Israël en de Palestijnen heeft veel invloed op de grimmige sfeer die tegenover Joodse Nederlanders is ontstaan, zo blijkt uit het onderzoek. Zeker 89 procent krijgt wel eens te maken met vervelende opmerkingen aangaande het conflict. Een kleine driekwart krijgt te maken met stereotype, soms grappig bedoelde, opmerkingen over Joden. Meestal gaan deze opmerkingen over geld. Een meerderheid van 71 procent heeft te kampen met nare opmerkingen over Joden in het algemeen. Zeker 51 procent van de respondenten krijgt opmerkingen over de Tweede Wereldoorlog. ‘De buurman zei dat ik hier alleen woon omdat ze mijn familie waren vergeten te vergassen,’ schrijft een deelnemer aan het onderzoek.

Ruim eenderde van de ondervraagden (34 procent) wordt uitgescholden. ‘Het woord Jood is een scheldwoord op zich geworden,’  meldt een van de respondenten. Elf procent van de deelnemers heeft geweld meegemaakt dat anti-Joods is. ‘Ik ben voor de deur bedreigd met een mes. Uiteindelijk gelukkig alleen de auto bekrast met een hakenkruis,’ schrijft iemand die anoniem wil blijven.

Vrijwel alle ondervraagden (93 procent) vinden dat het handelen van Israël en het nieuws daarover invloed heeft op hoe er in Nederland over Joden wordt gedacht. Meerdere deelnemers stellen dat zij door anderen persoonlijk worden aangesproken op het handelen van de staat Israël. Zo schrijft iemand: ‘Israël wordt in de media vaak neergezet als de boeman en krijgt meer de schuld van het Israël-Palestinaconflict. Vervolgens spreken mensen mij persoonlijk aan op het handelen van Israël door te zeggen dat jullie verkeerd hebben gehandeld.’

Naar aanleiding van de resultaten van het onderzoek belegt JMW op 16 december een bijeenkomst in Amsterdam voor iedereen met een Joodse achtergrond die hierover wil praten,’ aldus Judith Meijer (directeur JMW) in een persbericht. Mensen die kun zorgen en ervaringen willen delen, vragen hebben of op een andere manier behoefte hebben om hierover samen te komen, zijn op deze bijeenkomst ook welkom. ‘Meer informatie volgt binnenkort via onze website en andere communicatiekanalen,’ aldus Meijer, die aangeeft dat JMW klaar staat voor mensen die nu al behoefte hebben om erover te praten via info@joodswelzijn.nl of via 088-1652200 (tijdens kantooruren). Ook is er meer informatie te vinden op Joodswelzijn.nl

Item op EenVandaag.

Categorie:

Home » Nieuws » Joodse Nederlanders durven niet openlijk Joods te zijn