Namenmonument mag er komen van bezwaarschiftencommissie

Namenwand
Youtube

Het namenmonument voor de Nederlandse slachtoffers van de Holocaust mag gebouwd worden op het Weesperstraatplantsoen in Amsterdam. Dit oordeel velt de bezwaarschriftencommissie van de gemeente. Die heeft in de afgelopen maanden bezwaren van omwonenden getoetst. ‘De commissie is van oordeel dat de gemeente terecht een zwaarder gewicht heeft toegekend aan de komst van het monument dan aan de belangen van de bezwaarmakers’, aldus de bezwaarschriftencommissie. Eerder stemde de gemeenteraad al in met het plan om de namenwand te laten verrijzen op het plantsoen aan de Weesperstraat. Het bestuur van stadsdeel Centrum neemt het oordeel van de commissie over, waardoor vrijwel niets meer in de weg lijkt te staan voor de komst van het monument.

Reactie Grishaver
Voorzitter Jacques Grishaver van het Nederlands Auschwitz Comité (NAC) zegt ‘erg blij’ te zijn met de uitspraak van de bezwaarschriftencommissie. “Hiermee komt misschien een eind aan een lang proces van twaalf jaar. Uiteindelijk komt er een monument dat in mijn ogen eer aan doet aan de ruim 102.000 vermoorde Joden, aan de zwartste bladzijde uit de geschiedenis van Nederland. Men kan eindelijk zien wat 102.000 mensen zijn,” aldus Grishaver. Hij en het NAC leiden het project. De commissie is lang aan de gang geweest en heeft alles afgewogen, zo ook de gemeenteraad als de welstandscommissie, aldus Grishaver. “We doen een klemmend beroep aan iedereen om deze uitkomst van vandaag te accepteren, om over de bezwaren heen te stappen en het monument te omarmen.” Volgend jaar, in het eerste kwartaal, hoopt het NAC met de bouw te beginnen. “Binnen elf of twaalf maanden moet het monument klaar zijn. Alleen al het leveren van de namen in de stenen duurt ruim 5,5 maand. Alle stenen moeten handmatig gemetseld worden en netjes behandeld worden.”

Rechtszaken
Verwacht hij rechtszaken? “De bezwaarmakers kunnen nog in beroep gaan bij de commissie, maar dat heeft geen opschortende werking voor ons. Wel kan de bouw gestopt worden als ze naar de voorzieningenrechter gaan en als die van mening is dat de bouw tijdelijk stilgelegd moet worden,” aldus de voorzitter. Binnen nu en een paar weken zou duidelijk moeten worden of de bezwaarmakers naar de rechter stappen. Grishaver is daar niet bang voor. “De uitspraak van de commissie is naar mijn mening juridisch goed onderbouwd en veertig pagina’s lang. De commissie heeft de bezwaren ook afgewogen tegen het belang van het monument, dat zo groot is. Al helemaal in deze tijd waarin wij leven,” aldus Grishaver, die met het monument wil aantonen waartoe antisemitisme en anti-ziganisme in de samenleving kan leiden.

Toeristenstroom
De omwonenden maakten bezwaar tegen het verlenen van de omgevingsvergunning en tegen het rooien van zeker 25 bomen. Dit laatste is nodig om genoeg ruimte te creëren voor het gedenkteken. De bewoners zijn tevens bang voor een enorme toeristenstroom in hun nu nog rustige buurt. Ook hebben ze vrees voor touringcars en parkerende auto’s. Mede hierom was bezwaar aangetekend tegen de omgevingsvergunning. Verder vinden de bezwaarmakers dat het monument te groot en protsig voor de buurt zou zijn. Daarnaast stellen ze dat de gevolgde procedure niet juist verlopen is. De gemeenteraad stemde voor de komst van het monument terwijl het ontwerp nog niet bekend was. Volgens de bezwaarschriftencommissie doet dat laatste geen afbreuk aan de politieke beslissing.

Hoofdpijnproject
Zoals Grishaver al aangaf sleept het project ‘Namenwand’ zich al twaalf jaar voort. Na jaren van steggelen en debatteren presenteerde het NAC de tennisvelden achter het Amsterdamse Wertheimpark als locatie voor het monument, maar het Comité had niet gerekend op grootschalige weerstand uit de buurt. Daarom werd van deze plek afgezien en op voorzet van wijlen burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) gekeken naar andere locaties in Amsterdam. Uiteindelijk werd gekozen voor het Weesperplantsoen, een plaats waarmee de gemeenteraad in 2018 akkoord ging, en paste architect Daniel Libeskind zijn ontwerp aan. Toch waren ook hier bezwaren van omwonenden. Er volgde een tumultueuze hoorzitting van de bezwaarschriftencommissie en, na de zomer van 2018, een periode van moddergooien tussen de bezwaarmakers en het NAC. Met het oordeel van de commissie lijkt het project weer op koers en kan begin 2019 de eerste schop de grond in, tenzij de bezwaarmakers naar de rechter gaan en het hoofdpijnproject zich aldaar voortsleept.

Categorie:

Home » Nieuws » Namenmonument mag er komen van bezwaarschiftencommissie