Spanje en Portugal geven tienduizend paspoorten aan Sefardische Joden
Spanje en Portugal hebben sinds 2015 zeker tienduizend paspoorten uitgereikt aan Sefardische Joden die kunnen aantonen dat hun voorouders afkomstig zijn van het Iberische schiereiland. Het gaat met name om Joden die momenteel in Turkije en Latijns-Amerika wonen. Van de Turkse Joden wordt gezegd dat zij de paspoorten aanvragen als garantiemiddel indien het in hun land onleefbaar wordt. Deze Joden spreken vaak nog Ladino, een taal die afkomstig is van het Iberisch schiereiland. Portugal blijft voorlopig doorgaan met het naturaliseren. Spanje zou de regeling eind dit jaar afsluiten, maar heeft deze met nog een jaar verlengd wegens het grote aantal aanvragen dat nog op de plank ligt.
Spanje heeft sinds 2015 in totaal 8.365 personen genaturaliseerd op basis van hun Joodse afkomst, zo meldde de Spaanse krant El Pais vorige week. Daarvan werden echter slechts 3.843 genaturaliseerd middels de procedure die was bedacht voor de wet van 2015. De anderen werden Spanjaard door middel van twee opeenvolgende decreten uit 2015 en 2016, die hindernissen wegnamen die in de wet zijn vastgelegd, zoals het afleggen van een taalexamen. Van de 2.693 aanvragers uit Turkije werden er slechts 257 genaturaliseerd door de juridische procedure, terwijl de rest het burgerschap kreeg via de per decreet vastgestelde versnelde procedures. Uit Latijns-Amerika kwamen 3.374 aanvragen, gevolgd door Israël met 860 verzoeken en Marokko met 599 mensen. Momenteel moeten er in Spanje nog 5.682 aanvragen verwerkt worden.
In Portugal werden in 2017 in totaal 1.713 asielaanvragers genaturaliseerd op basis van hun Sefardische wortels, zo meldde het Portugese nieuwsagentschap Lusa vorige week. Zij vormden de grootste groep niet-ingezetenen die dat jaar een Portugees paspoort ontvingen en bijna tien procent van het totale aantal mensen dat vorig jaar het burgerschap kreeg. Het Lusa meldt nog niets over het jaar 2018. Naar aanleiding van de Inquisitie, die in 1492 begon en waarbij Joden massaal werden gedood en verdreven, hebben de overheden in Spanje en Portugal in de laatste jaren beleid gemaakt om de nazaten van de Joden van toen tegemoet te komen. Zo heeft Spanje ook een Ladino-instituut gekregen en is het Ladino daar een beschermde taal.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren