Veiligheidsdienst Israël: ‘Iran overweegt aanval op WK voetbal in Qatar’

Flickr_A. Santos

Iran zou een militaire of terroristische aanval op het WK voetbal in Qatar overwegen, zeker nu het onrustig blijft in eigen land. Dat stelt generaal-majoor Aharon Haliva, de baas van de Israëlische militaire inlichtingendienst in een verklaring. In Iran zijn al twee maanden protesten tegen het regime aan de gang. De aanleiding is de dood van een jonge vrouw die werd aangepakt door de zedenpolitie omdat ze haar hoofddoek niet goed genoeg droeg.

De Iraanse autoriteiten doen er alles aan om de demonstraties de kop in te drukken. Er zijn al 419 doden gevallen en woensdag werd bekend dat het leger ook wordt ingezet. Volgens Haliva heeft de inlichtingendienst geen indicatie dat het regime op vallen staat of in gevaar komt. “Naar naarmate de druk op Iran toeneemt, ook intern, moeten we veel agressievere reacties in de regio en in de wereld verwachten,” aldus Haliva op een conferentie van het Institute for National Security Studies (INSS) in Tel Aviv.

Het aantal doden, de aanvallen op monumenten van het regime, maken de ayatollahs en islamisten onrustig, aldus Haliva ‘vooral in combinatie met internationale sancties en de moeilijke economische situatie’. “Ik zeg u dat de Iraniërs nu overwegen om ook het WK voetbal in Qatar aan te vallen. Het enige wat ze weerhoudt, is hoe de Qatarezen erop zullen reageren.” Demissionair minister Benny Gantz van Defensie voegde daar aan toe: “Het WK zal waarschijnlijk een van die evenementen worden waarbij het Iraanse regime probeert instabiliteit te veroorzaken.”

Iran doet mee aan het WK. Tijdens de eerste groepswedstrijd van het nationale team, scandeerden Iraanse fans vanaf de tribune de naam van de gedode vrouw, Mahsa Amini (22). De spelers weigerden het volkslied te zingen en er kwam een fluitconcert van de fans, die later in de wedstrijd tegen Engeland juichten voor de tegenstander. De fans hielden borden omhoog en droegen T-shirts met leuzen tegen het regime. In Teheran klonk er een fluitconcert vanaf flatgebouwen en daken van huizen na het verlies tegen de Engelsen.

Lees ook:
Unilever samen met Iran in antisemitisme top-10 van Wiesenthal-centrum

Het Simon Wiesenthal-centrum heeft Unilever in zijn jaarlijkse antisemitisme top-10 gezet. Daarin staan bedrijven en instellingen, maar ook landen en verschijnselen die in het voorbije kalenderjaar in het nieuws waren met Jodenhaat. Unilever is in het lijstje gekomen vanwege de kwestie Ben & Jerry’s bij het gelijknamige zusterbedrijf. 

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Veiligheidsdienst Israël: ‘Iran overweegt aanval op WK voetbal in Qatar’