Unilever samen met Iran in antisemitisme top-10 van Wiesenthal-centrum

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Het Simon Wiesenthal-centrum heeft Unilever in zijn jaarlijkse antisemitisme top-10 gezet. Daarin staan bedrijven en instellingen, maar ook landen en verschijnselen die in het voorbije kalenderjaar in het nieuws waren met Jodenhaat. Unilever is in het lijstje gekomen vanwege de kwestie Ben & Jerry’s bij het gelijknamige zusterbedrijf. Volgens het instituut heeft het levensmiddelenconcern de ‘immorele en illegale boycot’ van het ijs mogelijk gemaakt en haten de ijsmakers Israël haat. Ook zouden ze antisemitisch zijn en zou de top van Unilever het laten gebeuren. Het bedrijf staat op plek tien.

Ben en Jerry’s besloot in juni 2021 geen ijsjes meer te verkopen op de Westelijke Jordaanoever en het oosten van Jeruzalem. Het bedrijf wil de betwiste gebieden in Israël en de Palestijnse gebieden voortaan omzeilen, omdat verkoop aldaar in strijd is met de waarden van de firma. Ben & Jerry’s werd opgericht door twee Joodse ijsmakers. De meeste smaken zijn kosjer en ook staat er een fabriek in Israël. De boycot is ingegeven door de beweging Boycot, Desinvesteren en Sancties (BDS), dat Ben & Jerry’s jarenlang onder druk heeft gezet. In Israël en de Joodse wereld is verbolgen gereageerd op de actie van de ijsjesmakers. Sommigen willen het ijs nooit meer eten.

‘Beperkte boycot’
Volgens moederconcern Unilever zou er slechts sprake zijn van een beperkte boycot, die alleen van kracht is in de betwiste gebieden. Van sancties tegen de staat Israël is geen sprake. Unilever zegt sowieso actief te blijven in Israël en is blij dat Ben & Jerry’s daar ook voor gekozen heeft. Desalniettemin heeft het concern met tegenwind te maken gekregen. De Amerikaanse staat New York heeft Unilever gewaarschuwd voor vergaande maatregelen als de boycot niet wordt opgeheven.

Volgens gouverneur Kathy Hochul maakt Unilever zich via Ben en Jerry’s schuldig aan BDS tegen Israël, meldt de Israëlische krant Haaretz. In de staat New York geldt een wettelijk verbod op investeringen in dergelijke bedrijven. Als Unilever en de ijsmaker niet kunnen aantonen dat van een boycot geen sprake is, dreigt de staat met harde maatregelen. In het uiterste geval komen beide concerns op de zwarte lijst te staan. Alle overheidsinstanties zullen dan hun aandelen verkopen. Bovendien zijn toekomstige beleggingen in beide bedrijven verboden. De Amerikaanse staten New Jersey en Arizona troffen zo’n maatregel al eerder.

Rest van de top-10
De top-tien van het Simon Wiesenthal-centrum bevat niet alleen Unilever. Zo voert Iran de lijst aan. Het regime van de ayatollahs is volgens het instituut momenteel ‘grootste existentiële bedreiging voor het Joodse volk’. Ook de Palestijnse beweging Hamas, de Britse publieke omroep BBC, de vergelijking tussen het coronabeleid en de Sjoa, sociale media en Jewish Voices for Peace staan in de top-10. Opvallend genoeg staat ook Duitsland in de lijst, op plek zeven. Het instituut verwijt Duitsland onder bondskanselier Angela Merkel te weinig te hebben gedaan om een groei van antisemitisme te hebben voorkomen. Ook worden er vraagtekens gezet bij het werk van de Duitse antisemitisme-coördinator. Bekijk de gehele lijst hier.

Lees ook:
Troostijs? – column Bart Vink

‘Daar stond de ijsbeker. Midden op de eettafel, begin 2020. Met mijn favoriete bananensmaak, chocolaatjes en stukjes walnoten: ‘chunky monkey’. Troost gaf dat heerlijke ijs mij in een droevige tijd toen mijn relatie eindigde en ik tijdelijk een kleine studio bewoonde. Het was het ijs dat ik ook mijn opgroeiende dochters van kleins af aan serveerde. Het ijs dat mij deed denken aan de ijsfabriek in het Amerikaanse Vermont die ik in 2002 met toenmalige vrouw en dochtertje bezocht. Dat ijs stond voor veel…’

Categorie:

Home » Nieuws » Unilever samen met Iran in antisemitisme top-10 van Wiesenthal-centrum