Verhalencafés over Joodse gemeenschap in Duits-Groningse grensregio

Stichting Oud-Winschoten

Binnenkort worden er speciale Verhalencafés georganiseerd over de Joodse gemeenschap in de Duits-Groningse grensregio. Tot aan de Sjoa woonden hier relatief veel Joodse burgers. Er was een actief Joods leven en de Joden namen zichtbaar deel aan de maatschappij. In de Verhalencafés zal worden stilgestaan en gesproken over die tijd, zodat de verhalen van weleer kunnen gaan leven. Het gaat om twee avonden. Er wordt nog naar verhalen en objecten gezocht. Het is de bedoeling dat deze kunnen worden opgenomen in een nieuwe permanente expositie in de sjoel van Groningen.

De bijeenkomsten worden georganiseerd door de Stichting Folkingestraat Synagoge, De Verhalen van Groningen, Biblionet Groningen en Forum Groningen. Het gaat om twee Verhalencafés waarin verhalen, anekdotes en herinneringen worden opgehaald. Beide Verhalencafés beginnen met een spreker die een inleiding geeft op het thema. Daarna gaan de aanwezigen met elkaar in gesprek. Iedereen is welkom. Of u nu verhalen vertelt uit eigen herinnering, of verhalen wilt delen die u van uw (groot)ouders heeft gehoord. 

In Groningen en de Ommelanden waren voor 1940 levendige Joodse gemeenschappen aanwezig. Van oudsher waren er tussen Joden veel contacten over de grens. Zo trokken Joodse mannen vanuit Duitsland naar Nederland voor seizoensarbeid, werd er over de grens getrouwd en bestonden er zakelijke relaties. Stichting Folkingestraat Synagoge (SFS) en de Ehemalige Jüdische Schule in Leer (EJS) zijn nog op zoek naar verhalen over de Joodse gemeenschap in de Duits-Groningse grensregio. 

Stefan van der Poel van de Rijksuniversiteit Groningen zal op 27 februari in de bibliotheek van Winschoten vertellen over de invloed van Duitse Joden op de Duits-Groningse grensregio en op de rest van de provincie Groningen. Vervolgens mag het publiek meepraten over de Joodse gemeenschap in het grensgebied. Voor de oorlog was in Winschoten de op één na grootste Joodse gemeenschap van Nederland gevestigd. Ruim 95 procent van alle Joden in de provincie Groningen is in de Sjoa vermoord, het hoogste aantal in een provincie in Nederland.

De tweede avond wordt op 3 maart in het Forum in de stad Groningen georganiseerd. Daar zal Bertien Menco vertellen over de Groningse confectie-industrie en over Menco&Co, de confectiefirma van haar grootvader. Hierna is er een gesprek met het publiek over Joodse bedrijvigheid in de stad en provincie Groningen. Bepaalde Joodse ondernemers hadden wortels in Duitsland. Zo kwam de Joods-Groningse familie Polak oorspronkelijk uit Duitsland. De familie bezat zowel een puddingfabriek Groningen-Stad als in het Duitse Weener. 

Het opgehaalde materiaal wordt verwerkt tot een verhaal op de site van De Verhalen van Groningen. Ook worden een deel mogelijk opgenomen op video. Deze beelden zullen te zien zijn in de reizende tentoonstelling Van Leer naar Groningen. Uiteindelijk komen de verhalen in de nieuwe permanente expositie in de synagoge in de Folkingestraat. Voor de vernieuwde museale opstelling van deze synagoge wordt overigens nog materiaal gezocht, zo laat de Stichting weten. Bezoekers van de Verhalencafés mogen daarom bijvoorbeeld objecten meenemen die iets vertellen over het leven van de Joden in de Duits-Groningse grensregio. 

Categorie:

Home » Nieuws » Verhalencafés over Joodse gemeenschap in Duits-Groningse grensregio