Dé online community van Joods Nederland. 6 Av 5778 · 18 juli 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Verzoening in de soeka

Vorig jaar werden vier Palestijnen gearresteerd en opgesloten door de PA nadat zij de soeka hadden bezocht van de burgemeester van de nederzetting Efrat, Oded Revivi. Dit jaar bezochten dertig Palestijnen de soeka, samen met tientallen Israëlische gasten.

Volgens een persverklaring was het gezamenlijke bezoek aan de soeka bedoeld om ‘co-existentie te vieren’. De namen van de Palestijnse deelnemers worden geheim gehouden om te voorkomen dat zij slachtoffer worden van represailles door de PA. Zij werden in het persbericht beschreven als ‘plaatselijke Palestijnse leiders van een aantal steden en dorpen’.

Het is een Joodse traditie om vrienden en kennissen uit te nodigen in het tijdelijke bouwwerk dat tijdens Soekot eraan helpt herinneren dat de Joden gedurende hun uittocht uit Egypte in hutjes overnachtten.

De bezoekers van de soeka kregen een concert te horen van een groep die uit Joodse en islamitische muzikanten bestaat. Onder de aanwezigen waren onder andere de hoogste leider van het Israëlische leger op de West Bank, generaal Nir Aran en de opperrabbijn van Efrat, Shlomo Riskin.

“Soekot is anders dan anders. Ons wordt opgedragen om onze huizen uit te gaan, net als het weer slechter begint te worden, en feest te vieren terwijl we blootstaan aan de elementen,” zei Revivi volgens de persverklaring. “Vrede kan, net als Soekot, alleen tot stand komen door buitengewone maatregelen en geheel nieuwe methoden. Wij moeten eerst lokaal vrede maken met onze buren en pas dan zal er ruimte zijn voor nationale verzoening.”

Hij noemde de Palestijnse deelnemers ‘helden’ en zei: “Ik neem mijn petje af voor jullie moed om hier vandaag naar toe te komen. Het is niet vanzelfsprekend dat dit nu al voor de tweede keer gebeurt, na de absurde arrestaties door de PA vorig jaar. We kunnen niet toestaan dat degenen die scheiding verkiezen boven co-existentie winnen. We moeten doorgaan met het afbreken van de denkbeeldige muren die ons scheiden en doorgaan met het bouwen van bruggen tussen de twee gemeenschappen.”

  

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X