Vlaams Forum der Joodse organisaties fluit ‘woordvoerder’ terug

Hans Knoop
Hans Knoop, wiki

Het Forum der Joodse Organisaties (FJO), dat de belangen van Joden in Vlaanderen behartigt, heeft nadrukkelijk afstand genomen van advocaat en bestuurslid David Braun. Hij trad dit weekend als woordvoerder op nadat ophef was ontstaan door een samenkomst in een synagoge in Antwerpen met 77 mensen. De federaal minister van Binnenlandse Zaken had daar opmerkingen over gemaakt en Braun verklaarde dat de gemeenschap zich in de gaten gehouden voelde. Ook zei hij dat de bijeenkomst juridisch correct was. De echte woordvoerder, journalist Hans Knoop, laat nu weten dat Braun zijn boekje te buiten ging. Hij is teruggefloten.

Persbericht
“Braun is een bestuurslid van het FJO, hij sprak niet in naam van het Forum en had ook geen mandaat dat te doen,” aldus Knoop tegen de redactie van Sceptr. Op maandagochtend verspreidde het FJO een persbericht waarin het afstand nam van de advocaat. ‘Het FJO is van oordeel dat synagogebezoekers zich stipt aan de geldende beperkende coronamaatregelen dienen te houden. Door een afwijkende professionele mening van medebestuurslid meester David Braun ontstond onterecht de indruk dat dit de positie van het Forum zou zijn. Dat is nadrukkelijk niet het geval’, aldus het bestuur. In een bestuursvergadering is bevestigd dat Knoop de woordvoerder is. ‘Die was in deze kwestie door de media niet benaderd voor een reactie, noch heeft hij namens het Forum publiekelijk een positie heeft ingenomen’.

Verklaring van Braun
Braun stelde zondag tegenover de VRT dat er bij samenkomsten in sjoels maximaal vijftien mensen aanwezig zijn, zoals het vorige week is bepaald in een arrest van de Belgische Raad van State. In werkelijkheid kwamen er 77 personen naar de Antwerpse sjoel. “Iedereen wil zijn geloof blijven belijden. Als het niet collectief kan met zeven mensen is dat zo, maar het kan ook nog op individuele basis,” aldus Braun. “Op sjabbat is het moeilijk om de collectieve eredienst te laten plaatsvinden, omdat zoveel mensen hun geloof willen belijden, en is het dus op individuele basis geweest.” Als die individuele gelovigen 1,5 meter afstand houden en een mondkapje dragen, houden die zich volgens Braun aan de coronaregels.

Regels eerbiedigen
De rest van het bestuur en Knoop kunnen zich niet vinden in de verklaring van Braun. Ook willen ze niet meedoen aan de discussie over de juridische interpretaties van het arrest. “Zolang de coronaregels van kracht zijn, moet je ze naleven en eerbiedigen. In een rechtsstaat is iedereen geacht de regels en de wetgeving na te leven. En zeker als het gaat om zoiets belangrijks als de volksgezondheid,” aldus Knoop. “Misschien heeft meester Braun wel gelijk en valt het juridisch toch aan de juiste kant van de grens. Maar wij vinden dat je de grenzen niet moet opzoeken en dat je er ver weg van moet blijven.” Het Vlaamse FJO wil ‘op een loyale manier’ meewerken aan het terugdringen van het aantal besmettingen. “En dat doe je niet door met tachtig personen in een synagoge bijeen te komen,” stelt Knoop.

Professionele mening
De echte woordvoerder benadrukt dat Braun niet als woordvoerder van het FJO kon optreden en dat die op eigen titel sprak. Dat laatste is mogelijk. “Hij kan altijd ten persoonlijke titel zeggen wat hij wil, we leven in een vrij land. We kunnen iemand geen spreekverbod opleggen,” aldus Knoop tegen Sceptr. “Dus als hij zijn professionele mening wil geven over de rechtmatigheid van het politieoptreden is dat zijn goed recht, zowel als advocaat of als burger. Maar hij vertegenwoordigt daarmee niet het standpunt van het Forum. Hij strijdt op zijn beurt ook voor de goede zaak, maar doet dat niet namens het Forum. Wij houden er een 180 graden andere mening opvatting op na.”

Bidden kan ook thuis
Een synagogedienst in Vlaanderen met tien of maximaal vijftien deelnemers kan, aldus Knoop, maar meer dan dat zit er niet in. “Als men individueel wil bidden hoeft men daarvoor niet naar de synagoge. Dat kan ook thuis.” Verder zegt hij het tegen Sceptr te betreuren dat het beeld is ontstaan dat de chassidische Joden het niet zo nauw nemen met de coronaregels. “De Joodse gemeenschap is natuurlijk groter dan de Belzer-Chassidische synagoge in Antwerpen. Joden zijn een kleine minderheid in België. En binnen die kleine minderheid zijn er nog een hele reeks andere minderheden, zoals de Belzer-gemeenschap, waarvoor de heer Braun optrad. Die Chassidische gemeenschap vertegenwoordigt zeker niet de brede Joodse massa.”

Verlinden geërgerd
Nadat op zaterdag de synagogedienst door de politie was ontruimd, uitte federaal minister Annelies Verlinden (CD&V) van Binnenlandse Zaken haar ergernis over de gang van zaken. “Een aantal mensen zet hun eigen individuele beleving boven het collectieve en de solidariteit die we nodig hebben om het virus te verslaan. Het moet nu eens gedaan zijn,” zei de politica zondagmiddag tegen VTM Nieuws. Het argument van Braun dat gelovigen op individuele basis naar sjoel gingen en zich daar aan de regels hielden, ging er bij Verlinden niet in. “Ik betreur dat men zoekt naar interpretaties van het ministerieel besluit die ik als ‘juridisch geneuzel’ zou willen omschrijven. Men weet heel goed dat we een compromis moeten zoeken tussen enerzijds het beheersen van de gezondheidscrisis en aan de andere kant de vrijheid van eredienst.” 

Joods Vlaanderen
In zijn reactie op alle commotie laat woordvoerder Knoop nog eens weten dat het FJO is geen overkoepelende vertegenwoordiging is van alle Joden in België. De organisatie is er in eerste instantie voor Joods Vlaanderen. Knoop: “Wij distantiëren ons met nadruk van de ‘al dan niet vermeende’ overtredingen. Wij vinden niet dat je de grens van het toelaatbare moet opzoeken.” De Franstalige Joden hebben ook een eigen koepelorganisatie die het woord voert. Soms trekken Vlaamse en Franstalige Joden organisatorisch met elkaar op.

Lees ook:
Opnieuw teveel Joden samen in Antwerpen, Belgische minister geërgerd

De Belgische minister Annelies Verlinden (CD&V) van Binnenlandse Zaken heeft Joden in Antwerpen als voorbeeld genoemd van hoe het in coronatijd niet moet. Ze deed dat in een statement op zondag over mensen die de coronaregels overtreden. Verlinden benoemde expliciet 77 Antwerpse Joden die zaterdagavond waren samengekomen in een synagoge.

Categorie: |

Home » Nieuws » Vlaams Forum der Joodse organisaties fluit ‘woordvoerder’ terug