Israël breekt ‘wereldrecord’ inenten tegen coronavirus, Nederland blijft achter

YouTube

In Israël is het inenten tegen het coronavirus vorige week al begonnen. Het land wil dat iedereen voor de zomer is geprikt zodat er groepsimmuniteit ontstaat. Volgens premier Benjamin Netanyahu, die het eerste spuitje kreeg, gaat alles erg voortvarend en breekt Israël snel het wereldrecord. En het gaat ook snel: ruim een week na het begin van het inenten hebben straks één miljoen mensen een prik gehad. Dat is sneller dan bijvoorbeeld in Groot-Brittannië, waar op 8 december begonnen werd en nu ruim 500.000 mensen zijn ingeënt. In Nederland is het inenten nog niet begonnen.

Beloftes
In de komende dagen worden er in Israël 150.000 mensen per dag geprikt en tegen maart moet zestig procent van de gehele bevolking ingeënt zijn tegen het virus. Netanyahu: “Binnen een maand vaccineren we alle zestig-plussers en het medisch personeel. Als we dat kunnen, kunnen we na nog eens dertig dagen het virus achter ons laten, de economie openen en dingen doen die geen enkel ander land kan doen.” Het enthousiasme van Netanyahu heeft mogelijk te maken met de nieuwe verkiezingen die er in maart aan komen, die hij wil winnen. De uitspraken kunnen volgens experts als verkiezingsbeloften van de premier worden gezien.

Meer infecties
Ondanks de hoopvolle cijfers over het aantal inentingen kampt Israël nog steeds met het coronavirus dat rondwaart. Het Israëlische ministerie van Volksgezondheid kondigde dinsdagochtend een toename aan van het aantal nieuwe gevallen van het coronavirus. In totaal werden er op maandag 5.459 infecties gediagnosticeerd – het hoogste dagelijkse aantal sinds begin oktober, toen de tweede golf begon te komen. Het cijfer werd naar buiten gebracht op het moment dat Israël in zijn derde landelijke lockdown ging en het vaccinatieprogramma bleef doorgaan. Ook zijn er zorgen over de Palestijnse Autoriteit, die niet de logistiek en mogelijkheden in huis heeft om te vaccineren.

Prikken in de polder
In Nederland duurt het nog twee weken voordat de eerste coronaprik kan worden gezet. Volgens minister Hugo de Jonge (CDA) van Volksgezondheid komt dat omdat we zorgvuldigheid moeten betrachten, maar volgens experts en uit een reconstructie in de Volkskrant is het logistieke plan onder de maat. Deskundigen houden De Jonge en het versplinterde Nederlandse zorglandschap hiervoor verantwoordelijk. Pas vanaf 18 januari kan op grote schaal worden begonnen met het inenten van Nederlanders. Er woedt nog een debat over of eerst de zorgmedewerkers of de kwetsbaren en ouderen aan de beurt moeten komen. Volgens De Jonge is het beter om zorgpersoneel eerst in te enten zodat het virus bij ouderen geen kans krijgt. Uit onderzoek blijkt dat het onmogelijk is om eerst grote groepen ouderen en kwetsbaren te prikken.

Los van Nederland zijn momenteel alle EU-landen plus Noorwegen, Zwitserland en Groot-Brittannië volop bezig met het inenten van hun burgers.

Categorie: |

Home » Nieuws » Israël breekt ‘wereldrecord’ inenten tegen coronavirus, Nederland blijft achter