Vluchten naar Israël ‘omgeleid’ richting Libanon door spoofing

El Al vliegtuig
El Al, commons.wikimedia.org

Door middel van spoofing – het rommelen met gegevens op internet – worden vluchten naar Tel Aviv met regelmaat ‘omgeleid’ naar Beiroet. Dat blijkt uit gegevens van de site Flightradar24, zo meldt Upinthesky.nl. Op de site zijn alle vluchten in de wereld te zien en volgen. Vijandige hackers weten met spoofing de vliegtuigen richting Israël ‘om te leiden’ naar Beiroet. De vraag is vooral waarom.

Door de spanningen tussen Israël en Hezbollah is het juist onwaarschijnlijk dat vluchten naar Tel Aviv worden omgeleid naar Beiroet. Omleidingen vinden wel plaats, meestal bij slecht weer of om andere redenen, maar zoveel omleidingen als die Flightradar24 in dit geval constateert, dat is ongewoon. Het is duidelijk dat spoofing de reden is waarom er met deze informatie op de site wordt gerotzooid.

De Libanese krant L’Orient-Le Jour meldt meerdere acties in de Libanese luchtvaart door hackers. Zo zijn informatieborden op vliegvelden gehackt. De ‘omleidingen’ van Tel Aviv naar Beiroet op Flightradar24 zouden hiertoe eveneens behoren. ‘De vliegtuigen in de regio zijn onderhevig aan vrij sterke GNSS-interferentie, interferentie en spoofing’, laat Flightradar24 weten. Het GNSS is het Global Navigation Satellite System. Met spoofing worden de gegevens van deze systemen opzettelijk gemanipuleerd.

Categorie: | |

Home » Achtergrond » Reizen » Vluchten naar Israël ‘omgeleid’ richting Libanon door spoofing