Dé online community van Joods Nederland. 11 Av 5778 · 23 juli 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Voet: ‘Ik word beschuldigd van laster en smaad’

Esther Voet voelt zich beschuldigd van smaad en laster na de rechtszitting van dinsdag in de zaak rond haar doodsbedreiging. Op Twitter bedreigde verdachte D. El F. de journaliste door haar hoofd te eisen in ruil voor 100.000 euro. Zijn advocaat Willem Jebbink, tevens de raadsman van Pim Fortuyns moordenaar Volkert van der Graaff en van activist Abdulkasim Al-Jaberi, plaatste Voet in de rechts-extremistische hoek. De zitting vond plaats in de Amsterdamse rechtbank aan de Parnassusweg. Er was de nodige pers aanwezig, onder meer omdat voor het eerst iemand mogelijk wordt vervolgd voor twee dreig-Tweets.

Esther Voet, die in oktober 2015 aangifte van doodsbedreiging deed bij de politie, woonde de zitting als slachtoffer bij. “Advocaat Jebbink had een pleitnota van 22 pagina’s. Hij had zijn huiswerk goed gedaan. Daar moeten veel kosten aan zijn besteed. Ik werd in zijn pleidooi in het extreem-rechtse kamp gedrukt als moslimhater. Maar ja, iedereen die mij een beetje volgt, weet dat ik dat niet ben. Verder onthoud ik me van commentaar omdat de zaak onder de rechter ligt. De zaak is terugverwezen naar de rechter-commissaris voor meer onderzoek. Ik zie dat onderzoek vol vertrouwen tegemoet,” aldus Voet in een verklaring aan Jonet.

Voet overweegt een eigen advocaat in de hand te nemen omdat zij vindt dat er sprake is van smaad en laster. “De aanklager, en dat ben ik, is door Jebbink en El F. in het verdachtenbankje gezet. Dat is de omgekeerde wereld,” zegt de hoofdredacteur van het NIW. Volgens de advocaat zou ‘mevrouw Voet hebben gezegd dat Hamas mensen had gebruikt als menselijk schild’ en dat is volgens hem ‘niet bewezen’. Voor het oog van de rechter scheerde Jebbink de journaliste Voet over één kam met haar collega Annabel Nanninga, die bekend staat om haar rechts-radicale meningen. Eerder sprak Nanninga van ‘dobbernegers’, waar het ging om bootvluchtelingen uit Afrika.

Velen vinden echter dat Esther Voet niet in deze extremistische hoek behoort, onder meer omdat zij zich nooit op een dergelijke wijze heeft uitgelaten en al jaren met gelovige moslims samenwerkt. Ook blokkeert Voet Nederlandse racisten op Twitter. Advocaat Jebbink – die tevens voormalig ‘beroepsactivist’ genoemde Frank van der Linde juridisch bijstaat – ziet dit klaarblijkelijk anders. Hij besloot El F. te verdedigen om de volgende ‘moord-tweet': ‘Mag ik een prijs van €100.000 uitreiking voor degene die mij ‘t hoofd van @ANanninga , @Esther_Voet, @netanyahu EN @geertwilderspvv brengt’. In een andere Tweet had El F. gezegd dat Voet als een heks op de brandstapel moest belanden.

De journaliste liet het er niet bij zitten en deed op 19 oktober 2015 aangifte tegen de Twitteraar, @mr.rightness, en zijn twee tweets. “Ik doe aangifte en laat het Openbaar Ministerie hier maar over beslissen. Door de jaren heen heb ik overigens veel over me heen gekregen, maar dit is er eentje waarvan ik denk: nu moet ik toch even in actie komen,” aldus Voet destijds tegen Jonet. “Meer heb ik niet te zeggen hierin.” Nadat Voet op het politiebureau was geweest, heeft Nanninga eveneens aangifte gedaan. Zij was dinsdag niet in de rechtszaal aanwezig. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X