Voor het eerst Jom Hasjoa-herdenking bij Joods monument Amstelveen

YouTube

Bij het nieuwe Joodse monument in Amstelveen is voor het eerst de jaarlijkse Jom Hasjoa-herdenking gehouden. Er werden bloemen neergelegd ter nagedachtenis van de zes miljoen Joden die vermoord werden tijdens de Sjoa. Bij de plechtigheid waren burgemeester Tjapko Poppens (VVD), rabbijn Shmuel Katz en Roland Vos van Amstelveen Oranje aanwezig. Aan de bijeenkomst was vanwege corona geen ruchtbaarheid gegeven. Zodoende kwam er geen publiek langs en waren er alleen persmensen aanwezig.

Nadat burgemeester Poppens als eerste een bloemstuk plaatste volgde rabbijn Katz namens de Stichting Zikna. Hij bracht in stilte een gebed uit. Vervolgens plaatste Roland Vos een krans. Er waren geen toespraken en na het korte samenzijn ging iedereen weer naar huis. In Amstelveen werd vorig jaar het monument ‘Nooit meer teruggekomen’ geopend, waarop de namen van alle 166 vermoorde Joodse Amstelveners prijken. Het gedenkteken zou in het voorjaar van 2020 onthuld worden, maar dat ging vanwege de pandemie niet door. Uiteindelijk werd het in de nazomer geopend.

In Amsterdam vond een dag eerder, op donderdag 8 april, de nationale Jom Hasjoa-herdenking plaats. Aan die bijeenkomst deden weliswaar 34 Joodse organisaties mee, toch was het ook klein en bescheiden vanwege corona. Een van de sprekers van burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) van Amsterdam. Zij stelde dat Amsterdam zonder Joods leven niet bestaat. “Ik realiseer me weer dat de geschiedenis anders heeft beslist,” aldus de politica. “Iedere generatie begint opnieuw als een onbeschreven blad.” Bekijk de hele Jom Hasjoa-herdenking hieronder:

https://www.youtube.com/watch?v=PPuqeTureGE&t=1s

Haagse herdenking
Ook in Den Haag werd een Jom Hasjoa-herdenling gehouden. Daar kwamen ze voor de 27ste keer samen. Mede-organisator Hanneke Gelderblom berichtte op Facebook: ‘Zondag 11 april in coronatijd. Het kon en het mocht eigenlijk nauwelijks. Maar het was zo mooi de herdenking van de meer dan tweeduizend Joodse en Sinti weggevoerde en vermoorde Haagse kinderen. Met de burgemeester een wethouder, vier ambassadeurs enkele vrienden en de leden van onze Jom Hasjoa commissie. Zes prachtige bloemstukken en de vele witte rozen in een kring rondom het kindermonument op het Rabbijn Maarssenplein. Rachel weent om haar kinderen die er niet meer zijn, maar wij zullen hen nooit vergeten’.

(C. Abram)
(C. Abram)
(C. Abram)
Categorie:

Home » Nieuws » Voor het eerst Jom Hasjoa-herdenking bij Joods monument Amstelveen