Voorman Joods Limburg: Joden, ga niet herkenbaar over straat

Voorzitter De Reus, Joods Limburg (L1)

Voorzitter Ernst Jehoeda de Reus van de Joodse Gemeente Limburg adviseert alle Joden in zijn provincie om niet langer herkenbaar over straat te gaan. Daarvoor is volgens hem de dreiging momenteel te groot. Er is ook grote bezorgdheid sinds de oorlog tussen Israël en terreurgroep Hamas. Dat zegt De Reus tegen de lokale zender L1. Eerder deed hij zijn oproep al in Sjoel.

Advies

De voorman van de Limburgse Joden windt er geen doekjes om: “Ik waarschuw liever vooraf te veel dan dat ik achteraf het verwijt krijg dat ik niet gewaarschuwd heb. Het is slechts een advies, mensen beslissen natuurlijk altijd zelf.” De gemeente heeft een aantal haatmails ontvangen en ook is het gezin van de rabbijn uitgescholden op straat.

Verbergen

De Reus geeft daarom het advies aan zijn tweehonderd gemeenteleden om hun kippa’s niet langer zichtbaar te dragen als ze buiten zijn. Een pet opdoen om die te verbergen, is beter. Sieraden met Joodse symbolen, zoals een magen David, kun je beter onder een trui te dragen, aldus de voorzitter. “We leven op dit moment in een bijzondere tijd.”

Inschatting

“Een keppel wordt met trots gedragen en daarom is het ook kiezen tussen twee kwaden. Of je laat het zien en je hebt de kans op scheldpartijen of erger. Of je verbergt het,” aldus De Reus. “Het is op dit moment een inschatting. Voor mij is veiligheid nu belangrijker dan het zichtbaar dragen van een keppel.” Hij benadrukt nogmaals dat iedereen zijn eigen afweging en dus individuele keuze moet maken.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Voorman Joods Limburg: Joden, ga niet herkenbaar over straat