Vredesduif Uri Avnery (94) is overleden

Foto: Michael F. Mehnert via Wikimedia.
Foto: Michael F. Mehnert via Wikimedia.

In Tel Aviv is Uri Avnery op 94-jarige leeftijd overleden. Dit gebeurde nadat hij een maand terug een beroerte kreeg, zo heeft een zegsman van het Ichilov-ziekenhuis in de Israëlische stad maandag bekend gemaakt. Avnery was de eerste Israëli die openlijk een ontmoeting had met de Palestijnse leider Yasser Arafat. Het treffen vond plaats in 1982, toen contacten met de PLO van Arafat nog verboden waren. Tot aan de dood van de sterke man (2004) zou de Israëli nog vaak bij hem op de thee gaan. Avnery was politicus, activist en journalist. Hij genoot groot aanzien in progressief Israël en in het buitenland, met name bij vredesactivisten.

Avnery kwam ruim 94 jaar geleden in Duitsland ter wereld als Helmut Ostermann. Hij verliet het land toen Hitler aan de macht kwam en emigreerde naar het Britse mandaatgebied Palestina, waar hij zijn naam veranderde en in 1948 meevocht in de Israëlische onafhankelijkheidsoorlog. Later werd hij een uitgesproken voorstander van een onafhankelijke Palestijnse staat naast de Israëlische staat. Hij ging de politiek in en kwam in de Knesset, het Israëlische parlement, van 1965 tot 1974 en van 1979 tot 1981. Tevens was hij de hoofdredacteur van het vroegere blad Haolam Hazeh, waarop een aantal maal een bomaanslag werd gepleegd. Avnery raakte in 1953 en in 1975 gewond bij aanvallen.

Avnery is een van de oprichters van de mensenrechtenorganisatie Gush Shalom (Blok voor de Vrede). “De basis voor elke vorm van vrede is het omvormen van de Westelijke Jordaanoever, Oost-Jeruzalem en de Gazastrook tot een Palestijnse staat. De kolonisten zijn vijanden van de vrede, en dus ook van de staat Israël,” verklaarde Avnery nog in een interview in 2013. De activist hoopte tot aan het einde van zijn leven dat hijzelf het einde van het conflict tussen Israël en de Palestijnen zou meemaken. Internationaal oogstte hij lof met zijn vredesboodschap, maar thuis werd hij vaak verguist door rechts Israël. Zo werd hij ervan beschuldigd het zionisme te verraden.

Avnery bleef tot op hoge leeftijd journalistiek actief. In 2003 ontving hij de Sokolovprijs, dit is de belangrijkste journalistieke prijs in Israël. Tot kort geleden schreef hij nog geregeld analyses voor de krant Ha’aretz. Hij schreef verder nog tientallen boeken. In 2008 verklaarde de activist dat hij ‘de genetische code van de zionistische beweging wilde veranderen’ en ‘het bewustzijn van de mensen vanuit de diepte wilde veranderen’. Hij zag dit als ‘een enorme opgave’. Vooral in links Israël wordt momenteel getreurd om het verlies van Avnery. Oud-minister Tzipi Livni van Buitenlandse Zaken noemt hem op Twitter ‘baanbrekend’. Livni: ‘Hij vocht voor zijn ideeën ondanks de aanvallen tegen hem, en plantte de ideeën van vrede en gematigdheid in het hart van Israël, zelfs als stonden ze niet in het lexicon’.

Categorie: |

Home » Nieuws » Israël » Vredesduif Uri Avnery (94) is overleden