Schuster: ‘Stop Duitse handel met Iran’
Voorzitter Josef Schuster van de Centrale Raad van de Joden in Duitsland wil dat Berlijn zijn handelsbetrekkingen met Iran onmiddellijk verbreekt. De handel komt volgens hem ten goede aan het terrorisme van de Islamitische Republiek en is in tegenspraak met de belofte van Berlijn dat de veiligheid van Israël niet onderhandelbaar is. “Ik sta achter een onmiddellijke stop van elke economische relatie met Iran. Elke handel met Iran betekent een voordeel voor radicale en terroristische krachten, en een gevaar en destabilisatie voor de regio,” zegt Schuster tegen de Jerusalem Post.
De Centrale Raad heeft al langer kritiek op de Duits-Iraanse handelsbetrekkingen. “Het lijkt paradoxaal dat Duitsland, als een land dat zou hebben geleerd van zijn afschuwelijke verleden en dat zich sterk engageert om antisemitisme te bestrijden, een van de sterkste economische partners is van een regime dat de Holocaust ontkent en de mensenrechten dagelijks op flagrante wijze schendt,” aldus Schuster. Duitsland heeft de veiligheid van Israël opgenomen als een onderdeel van haar bestaan. “Hierdoor zou het als vanzelfsprekend geen zaken moeten doen met een fanatieke dictatuur, die oproept tot de vernietiging van Israël, nucleaire wapens nastreeft en terroristische organisaties over de hele wereld financiert.”
Volgens Schuster is het de hoogste tijd om ‘ons af te vragen waar het geld dat Iran verdient met deze handel terechtkomt’. “Verder zijn we getuige van demonstraties in Iran van mensen die verlangen naar vrijheid en gelijkheid. We moeten opkomen voor deze mensen die hun leven riskeren, omdat ze om rechten vragen die wij hier gelukkig als vanzelfsprekend kunnen beschouwen.” Duitsland blijft echter de belangrijkste handelspartner van Teheran. Ongeveer 120 Duitse bedrijven zijn er actief en hebben er werknemers. Zeker 10.000 Duitse bedrijven doen zaken met Iran. Duitsland exporteerde vorig jaar 3,42 miljard dollar aan goederen naar Iran.
De krant vroeg om een reactie van bondskanselier Angela Merkel (CDU) en minister Heiko Maas (SPD) van Economische Zaken. Een woordvoerder verwees naar de laatste bijeenkomst tussen Merkel en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, op 4 juni. Merkel zei toen: “We zijn het erover eens dat de kwestie van de regionale invloed van Iran zorgwekkend is, vooral voor de veiligheid van Israël.” Ze zei dat de Duitse regering diplomatie met het Iraanse regime zal gebruiken. “Duitsland heeft de nucleaire overeenkomst niet opgezegd en samen met andere Europese partners houden wij ons eraan,” Aldus Merkel. Amerika heeft zich in mei teruggetrokken uit de Iran-deal, omdat president Donald Trump ervan overtuigd is dat het land toch door zal gaan met het maken van nucleaire wapens en ook zal doorgaan met het sponsoren van terrorisme.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren