Joodse voorman Schuster: ‘Islam hoort bij Duitsland’

Schuster
wikipedia

Voorzitter Josef Schuster van de Centrale Raad van de Joden in Duitsland vindt dat de islam een onderdeel van de Duitse samenleving is. Hij gaat hiermee in tegen de uitlatingen van de Duitse minister Horst Seehofer (CSU) van Binnenlandse Zaken, die dit voorjaar juist stelde dat de islam niet tot Duitsland behoort. “In 2018 hoort de islam bij Duitsland,” aldus Schuster, die zich hiermee ook schaart bij de uitspraak uit 2010 van toenmalig bondspresident Christian Wulff (CDU), die eveneens stelde dat de islam bij Duitsland hoort.

De uitspraak van Schuster is volgens kenners opmerkelijk te noemen, omdat juist in de afgelopen maanden het aantal antisemitische incidenten van moslims op Joden in Duitsland is toegenomen. Experts verwachtten dat hij daarom juist meer stelling zou nemen tegenover de islam en moslims, en zich zou kunnen scharen bij de Beierse Seehofer. Die heeft in maart gezegd dat de islam niet tot de Duitse cultuur behoort. In Duitsland wonen anno 2018  ongeveer 4,4 miljoen moslims, aldus Schuster. In tegenstelling tot het christendom en het Jodendom behoorde de islam van oudsher niet tot Duitsland, zegt hij. “Maar we leven niet in het verleden.”

Tevens maakt Schuster zich zorgen over de opkomst van de rechts-nationalistische partij Alternative für Deutschland (AfD). Vorig jaar behaalde de partij dertien procent van de stemmen tijdens de Bondsdagverkiezingen. Momenteel is de AfD de derde fractie in het parlement. “Het is opnieuw salonfähig geworden om te polemiseren tegen minderheden,” aldus Schuster. Hij vindt het ‘zorgwekkend’ dat vooraanstaande AfD-politici ‘historische contexten in een ander daglicht hebben proberen te plaatsen. Deze methode verschuift steeds meer rode lijnen’. Hij doelt onder meer op de uitspraak van AfD-voorman Alexander Gauland, die eerder zei dat het nationaalsocialisme slechts een stukje vogelpoep is in de duizendjarige Duitse geschiedenis. Hij kreeg kritiek, maar zei dat hij met deze uitlating juist het nationaalsocialisme wilde bespotten.

Schuster benadrukt verder dat de AfD op dit moment vooral tegen moslims oprukt. “Maar er zijn ook antisemitische uitspraken van AfD-politici, vooral op internet,” aldus de voorzitter van Joods Duitsland. Daarom acht hij het ook denkbaar dat de AfD zich, als die mogelijkheid komt, tegen de Joden zou kunnen keren. “Als de Joodse gemeenschap werkelijk op de AfD zou zijn aangewezen, dan zou het de hoogste tijd worden om Duitsland te verlaten.” Schuster viel dit voorjaar op door Duitse Joden op te roepen niet met een kippa op straat te lopen ter zelfbescherming.

Eerder vond het Joods Wereldcongres de opkomst van de AfD een slechte zaak. De politieke partij zelf organiseerde in de Bondsdag een symposium over antisemitisme.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Joodse voorman Schuster: ‘Islam hoort bij Duitsland’