Pepsi koopt het Israëlische SodaStream

De Amerikaanse frisdranken- en snackproducent PepsiCo neemt het Israëlische frisdrankenconcern SodaStream over. Dit maakten beide bedrijven maandag bekend. Met de deal, die volgt na de aankondiging van het vertrek van Pepsi-topvrouw Indra Nooyi, is 3,2 miljard dollar gemoeid. SodaStream zit al enkele jaren in de lift. Het verkoop bruiswater met smaakjes en machines waarmee mensen thuis frisdranken kunnen maken. Het concern heeft zijn afzet in Europa en Azië uitgebreid, maar heeft behoorlijk veel concurrentie in de Verenigde Staten. De aankoop moet nog worden goedgekeurd door onder meer de aandeelhouders van beide bedrijven. Alles zal naar verwachting in januari 2019 rond komen.

SodaStream maakt onder andere een frisdrankautomaat voor thuis. Het keukenapparaat voegt koolzuur toe aan water vanuit een onder druk staande cilinder. Daar komen ook nog smaakjes bij. Op die manier kunnen mensen zelf frisdrank maken in plaats van dat ze flessen in de supermarkt moeten kopen. Hetzelfde geldt voor bruiswater. In landen waar kraanwater schoon is, is SodaStream een uitkomst. Het bedrijf blijft als geheel bestaan en ook topman Daniel Birnbaum blijft aan het hoofd staan van het concern. Eerder scoorde SodaStream door actrice Scarlett Johansson te strikken voor een reclame. De reclame was te zien tijdens de uitzending van de Super Bowl, het beste bekeken Amerikaanse tv-programma in het jaar. Verder is SodaStream van de West Bank vertrokken door boycots, maar is het bedrijf gezonder dan ooit tevoren.

Experts zeggen dat de aankoop door PepsiCo van SodaStream laat zien dat de nieuwe topman Ramon Luguarta door zal gaan op het ‘gezonde pad’. Met voorganger Nooyi is het bedrijf zich meer gaan richten op minder suikerhoudende dranken. Dit om zo de afnemende vraag naar cola te kunnen opvangen. In de afgelopen tijd is de drankenbranch aardig opgeschud. Onlangs nam Coca-Cola een minderheidsbelang in sportdrankjesmaker Bodyarmor. Ook deze zet is bedoeld om uit te breiden buiten de suikerhoudende frisdranken. En afgelopen januari nam de Luxemburgse investeerder JAB het frisdrankenbedrijf Dr Pepper Snapple over voor nagenoeg negentien miljard dollar  over. Het werd samengevoegd met koffiemaker Keurig Green Mountain, die al eerder al door JAB was gekocht.

Categorie:

Home » Nieuws » Economie » Pepsi koopt het Israëlische SodaStream