Vrijspraak voor Syriër uit Blankenberge die Joden bedreigde via social media

pixabay

Een 41-jarige geradicaliseerde Syrische asielzoeker Abdul H. uit Blankenberge wordt niet langer verdacht van het aanzetten tot terrorisme. De rechtbank in Brugge heeft dat maandag bepaald. Vorig jaar werd hij opgepakt voor het aanzetten tot terrorisme nadat hij op sociale media haatdragende post tegen Joden had geplaatst. Het federaal parket vroeg de rechtbank om veertig maanden cel, maar haalde maandag bakzeil. ‘Hij zette niet aan tot het plegen van terroristische misdrijven. De beklaagde verwierp meermaals uitdrukkelijk het gebruik van geweld’, oordeelde de rechtbank.

H. kwam in 2015 in België aan en vroeg met succes om asiel. Hij kreeg een verblijfstatus en een woning in Blankenberge, een bekende badplaats aan de Vlaamse kust. Ook doorliep de Syriër een inburgeringscursus. Hij kwam afgelopen najaar in het vizier nadat hij op sociale media jihadistische berichten tegen Joden had geplaatst. Voor het verspreiden van haatboodschappen werd hij in december 2019 aangehouden en vastgezet. In januari vond de inhoudelijke zitting in Brugge plaats. De rechter bepaalde toen ook dat er een psychologisch onderzoek naar H. moest komen.

Advocaat Jos Van der Perre (inmiddels H.’s ex-advocaat) zei tijdens de zitting in januari dat de arrestatie van zijn cliënt een preventieve maatregel was. “Mijn cliënt moet niet de stempel krijgen van een agressieve vertegenwoordiger van IS of Al Qaeda. Die man is geradicaliseerd en uitte dat op een simplistische manier. Hij is niet de traditionele haatprediker,” aldus Van der Perre. Zijn collega Jorn Verminck nam het stokje van hem over. Maandag sprak de rechtbank dat H. vrij. Het is nog niet duidelijk of het federaal parket in hoger beroep gaat tegen de Syriër.

Lees ook:
Egyptenaar die Joodse buren Albert Cuyp aanviel ‘ontoerekeningsvatbaar’

De Egyptenaar Taha E. (46) die dit voorjaar zijn Joodse buren op de Albert Cuypmarkt in Amsterdam aanviel is ‘ontoerekeningsvatbaar’. Dit stelt zijn advocaat die donderdag tijdens de pro formazitting verwees naar psychologisch en psychiatrisch onderzoek.

Categorie: |

Home » Nieuws » Vrijspraak voor Syriër uit Blankenberge die Joden bedreigde via social media