Dé online community van Joods Nederland. 11 Sivan 5778 · 25 mei 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Vrouw krijgt ‘get’ na 29 jaar wachten

Een orthodox beth din (rabbinale rechtbank) in Parijs heeft het huwelijk ontbonden van een vrouw die al 29 jaar zonder succes probeerde een get (religieus-Joodse echtscheiding) te krijgen van haar ex-echtgenoot die haar tijdens hun huwelijk mishandelde.

Deze stap van de rabbinale rechtbank wordt door de Franse orthodoxe opperrabbijn Haim Korsia toegejuicht als een succes in de strijd voor vrouwenrechten, zo meldt de Franstalige uitgave van de Times of Israël. “Deze zaak is al heel lang een symbool,” zei Korsia, zonder de naam van de betreffende vrouw te noemen. De burgerlijke echtscheiding werd al in 1988 uitgesproken.

In het orthodoxe Jodendom kan een vrouw niet scheiden zonder toestemming van haar echtgenoot, behalve in zeer speciale gevallen waarin de man vermist wordt of niet in staat is zijn wensen over te brengen. Vrouwen wier echtgenoot weigert of niet in staat is om hun een get te geven, worden agoenot genoemd, oftewel ‘geketende vrouwen’, omdat zij niet mogen hertrouwen.

De laatste jaren zijn de rabbinale rechtbanken strenger geworden voor weigerachtige echtgenoten. In Israël – waar de rabbinale rechtbanken deel zijn van het juridische systeem als het gaat om familiezaken – worden zij soms tot gevangenisstraf veroordeeld. Buiten Israël hebben rabbinale rechtbanken dergelijke echtgenoten bestraft door hen publiekelijke te schande te zetten en hen zelfs te straffen met een cherem, een ban die iemand officieel uit de Joodse gemeenschap uitsluit.

De echtgenoot van de vrouw in de Parijse zaak trok zich niets aan van dit soort uitspraken. Opperrabbijn Korsia hielp vervolgens met het aanspannen van een civiele zaak tegen de man wegens ‘het veroorzaken van schade’ aan zijn vrouw. De vrouw won de zaak in 2015 en legde haar ex-man een boete van zestigduizend euro op.

De echtgenoot werd in 1988 veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf wegens een poging tot moord op zijn vrouw. Nu heeft hij eindelijk toegegeven en zal zijn vrouw een get geven om nog meer geldstraffen te voorkomen. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X