Dé online community van Joods Nederland. 11 Sivan 5778 · 25 mei 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
De Jodenlijst II – column Marcel Möring

‘Gelukkig stond mijn naam ook op “de Jodenlijst“. Vlak na die van Marga Minco. Categorie Media, want voor extreem-rechts is “literatuur” een doe-maar-gewoon-dan-doe-je-al-gek-genoeg-woord. En per slot van rekening wil de mythe dat Joden de banken, de politiek en de media beheersen. Niet de kunsten, want dat kan toch niemand iets schelen.

Zoals dat gaat op internet is de site waartegen ondermeer het CIDI in geweer kwam verdwenen, maar “de lijst” met Nederlandse Joden is nog steeds makkelijk te vinden. Ik kende ‘m nog van meer dan tien jaar geleden en toen stond ik er ook al op. Nieuw is volgens mij de mededeling dat de lijst gebaseerd is op “de grotere Jodenlijst” en dat de opsomming bedoeld is om informatie te leveren. Wie de lijst gebruikt “om een daad te plegen die tegen de wet ingaat is strafbaar”.

Eigenlijk toch best wel goeie jongens, die van frissekijk/altrechts/stormfront.

Overigens heb ik mijn vraagtekens bij dat hooggestemde “informatie leveren”. Dat suggereert een zekere, laat ik zeggen: academische, afstand. Die is er niet. De lijst is een wilde orgie van waardeoordelen, valse beschuldigingen en dubieuze predikaten. Zo staat Arnon Grunberg vermeld als “schrijver en pedofiel”, Anne Frank als “Mogelijk co-autrice van de populaire roman Het Acherhuis” (inderdaad, die T mist) en Rosalie Roozendaal, die honderden mede-Joden aanbracht bij de Duitsers, als “goede Jood”. Ik moet de samenstellers er op wijzen dat goed en fout geen wetenschappelijke kwalificaties zijn, evenmin als pedofiel en dat A. Frank een dagboek heeft geschreven dat wij als ‘Het Achterhuis’ (met een T) kennen.

Op de site wordt ook nog uitgelegd dat Maxima Joods is. Jammer. De koningin was mijn ultieme sjikse-fantasie. Ik ben er ook niet gelukkig mee dat Paul Rosenmöller en Diederik Samson worden genoemd als “crypto-Joden”. Het moet wel een beetje exclusief blijven.

Het is een boeiende site, waarop die lijst staat. Het is lang geleden dat ik zo’n amalgaam zag van derde oog-mystici, revisionisten, antisemitische schedelmeters en klimaat-ongelovigen. Ik kan er niet goed chocola van maken, maar het het samenbindende element lijkt vooral “tegen”. De jongens van frissekijk zijn tegen alles. Dat zal ook de lijsten verklaren met anti-Zwarte Piet activisten en pedofielen en het feit dat ik in die laatste Tommy Wieringa en Freek de Jonge tegenkom.

Het is een trieste optocht van particuliere obsessies die door, laatste meting, 24 mensen worden gedeeld. Hoewel, gedeeld… Uit de bewerkings-staten blijkt dat ze zoveel mot hebben met elkaar dat het verkondigen van de fascistische heilsleer er nogal bij inschiet. De meest recente update is al weer van een paar jaar geleden. Misschien is old-schoolfascisme niet meer zo populair, hoewel het ook kan dat de laatste twee dwaallichten elkaar het eigendom van de beerput betwisten. De nationaalsocialistische heilstaat laat wegens richtingenstrijd nog even op zich wachten. In die zin zijn de figuren achter de site dan weer echt Hollands.’ 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X