VRT ‘vergist’ zich met pro-Palestijnse boodschap
Voorafgaand aan het zondagse politieke tv-programma De zevende dag van de VRT was opnieuw een zogenaamde pancarte te zien, waarop de omroep zijn mening uit over Israël. In de boodschap werden ‘de schendingen van de mensenrechten door de staat Israël’ opnieuw benadrukt en veroordeeld. Later bleek dat het een vergissing was, zo meldde de redactie in een bericht.
Eerder hield het personeel van de VRT een vakbondsactie tegen Israël voorafgaand aan de tweede halve finale en de finale van het Eurovisie Songfestival. Voordat de show begon was een grijs vlak te zien met daarop de boodschap: ‘Dit is een vakbondsactie – Wij veroordelen de schendingen van de mensenrechten door de staat Israël. Bovendien vernietigt de staat Israël de persvrijheid. Daarom onderbreken we even het beeld. #CeasefireNow #StopGenocide’.
De vakbond VRT-ACOD, waar de meeste personeelsleden van de omroep lid van zijn, had de acties geinitieerd om het ongenoegen van de werknemers te uiten over Israël. Het Songfestival gaf daartoe volgens de bond de gelegenheid, omdat Israël eraan meedeed. Voordat op zondagmorgen De Zevende Dag begon [een wekelijks politiek diepteprogramma dat al jaren draait, red.] was het grijze vlak echter opnieuw te zien. Na de live-uitzending haastte de VRT zich om te melden dat het ging om een illustratie voor bij eebn gesprek.
Vergissing of niet, wederom werd de kijkers duidelijk gemaakt waarom de VRT-mensen vinden dat Israël niet deugt. De actie voor het Songfestival was het middelpunt van een interview, maar de pancarte was dus slecht getimed, aldus de VRT. ‘De pancarte is getoond op het verkeerde moment. Dat was mogelijk verwarrend, maar het was niet de bedoeling. Het was een onhandigheid, en dus geen vakbondsactie’.
Vanuit Israël vertelde Paul Ambach dat ze alle protestacties tegen Israël ‘schandalig, fout en triestig’ vindt. Volgens haar berichten de Vlaamse media eenzijdig over de oorlog in Gaza, en strookt het beeld in de media niet met de realiteit ter plekke. Ambach woont en werkt momenteel in Israël, waar hij eerder naartoe emigreerde. Het Vlaamse Forum der Joodse Organisaties noemde de actie voorafgaand aan het Songfestival ‘verwerpelijk’, omdat de tekst ‘uitblinkt door volstrekte eenzijdigheid’.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren