Vuijsje roept op tot terugkeer naar Dodenherdenking ‘oude stijl’

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Vuijsje schreef zijn opiniestuk na aanleiding van een aantal bijeenkomsten dat het Joods Maatschappelijk Werk (JMW) in Amsterdam en de Mediene organiseerde over de dodenherdenking in het huidige tijdsgewricht. “Uit deze bijeenkomsten komt een beeld naar voren van een gemeenschap die het gevoel heeft dat antisemitisme in de Nederlandse samenleving toeneemt, zich kwetsbaar voelt en vooral het gevoel heeft ‘er alleen voor te staan’. Diep gekwetst is ze door de verbreding van de Nationale Herdenking”, aldus Vuijsje in zijn artikel. 

“Die herdenking krijgt steeds meer een algemeen karakter. Het zijn niet alleen de gevallen verzetsstrijders, de vermoorde Sinti en Roma, de uitgeroeide Joodse gemeenschap en de gevallenen in Nederlands-Indië die herdacht worden, maar ook soldaten die omkwamen na de jaren 1940-’45”, meent de JMW-directeur. Hij haalt empirische onderzoeken aan die het instituut NIDI deed naar de gemoedstoestand van Nederlandse Joden. In 2000 vond 78 procent van de Joden in Nederland dat er sprake was van antisemitisme, terwijl dat aantal in 2010 steeg tot 87 procent. De helft had het gevoel in die tien tussenliggende jaren kwetsbaarder te zijn geworden.

Vuijsje: “Dit jaar is het jaarthema van het Comité 4 en 5 mei Vrijheid Spreken Wij Af. Wat wij ook zouden moeten afspreken is dat er geen groep in de Nederlandse samenleving zou moeten zijn die zich onveilig voelt, geen groep zou het gevoel moeten hebben ‘er alleen voor te staan”. Hij wil daarom dat de nationale dodenherdenking terug gaat naar de basis: de herdenking van alle mensen die gevallen zijn in de Tweede Wereldoorlog, onder wie 102.000 Joodse burgers.

Lees het hele opinieartikel via deze link.

Categorie:

Home » Columns en opinie » Vuijsje roept op tot terugkeer naar Dodenherdenking ‘oude stijl’