Wat Theresa May kan betekenen voor Britse Joden

May
wikipedia

De nieuwe Britse premier Theresa May, die woensdag wordt geïnstalleerd, heeft altijd een vriendelijke band gehad met de Joodse gemeenschap in haar land. Dit stelt de Jewish Chronicle. Haar imago in de gemeenschap is goed, onder meer omdat ze vorig jaar januari vrij kort na de aanslag in de Joodse supermarkt Hyper Cacher in Parijs een bord ophield met ‘Je suis Juif’. Tijdens haar ministerschap van Binnenlandse Zaken kreeg ze geregeld te maken met de veiligheidsuitdagingen waar de Joden in Groot-Brittannië voor staan.

Binnen het veiligheidsvraagstuk werkte May nauw samen met bestuurders en andere leden van de Joodse gemeenschap en zat ze zelf vergaderingen voor die met de Joden werden gehouden over dit onderwerp. Ze kent de bedreigingen en andere aspecten van het Joodse veiligheidsvraagstuk; kennis die tijdens haar premierschap naar verwachting niet verloren zal gaan. Daarnaast heeft May door de jaren heen een sterke band opgebouwd met de Community Security Trus (CST), de Brits-Joodse evenknie van Bij Leven en Welzijn (de Nederlands-Joodse veiligheidsorganisatie).

Vier maanden geleden kreeg May nog een staande ovatie tijdens het jaarlijkse galadiner van CST. Kort daarvoor had ze 13,4 miljoen pond aan extra veiligheidsgelden toegezegd. CST-voorzitter Gerald Ronson bedankte haar voor haar ‘morele support’ en het geven van ‘financiële steun’. Het CST-diner was niet het enige dat May bijwoonde, want gedurende haar zesjarige ministerschap was ze geregeld te vinden bij etentjes en andere activiteiten in de Joodse gemeenschap. Zo hield ze in juli 2015 een toespraak op een diner van de Joodse Hasmonean High School’s en was ze eerder te gast bij de Board of Deputies van president Jonathan Arkush.

Hoewel May weinig buitenlandse ervaring heeft, heeft ze haar mening over Israël al wel gegeven. Tijdens de Jom Hatsmaoet-viering, bij B’ne Akiva, prees ze het land om zijn vooraanstaande technologische ontwikkelingen en successen. Ook reisde ze naar Israël om kennis te maken met de beste technieken op het gebied van het tegengaan van mensensmokkel en moderne slavernij, zoals vrouwenhandel. Over het conflict met de Palestijnen heeft May zich echter nog niet uitgelaten. Het anti-Israëlische komt in Groot-Brittannië tegenwoordig vooral uit de Labour-partij en dat zal ervoor zorgen dat het Joodse vertrouwen in May en haar Conservatieve partij voorlopig niet zal dalen.

Afgelopen december stak toenmalig premier David Cameron een kaars aan tijdens een publieke Chanoeka-viering. Hij gaat de geschiedenis in als de meest Joods-vriendelijke Britse premier na Margareth Thatcher (r. 1979-1990), wiens district behoorlijk Joods was. Cameron nam het geregeld voor de gemeenschap op en kwam haar noden tegemoet. Ook stelde hij een verbod in tegen boycots van Israël door publieke instellingen. De nieuwe premier May zal naar alle verwachting zijn beleid voortzetten. In ieder geval mag ze in december de kaarsjes van Chanoeka tijdens de volgende viering aansteken.

Categorie:

Home » Achtergrond » Wat Theresa May kan betekenen voor Britse Joden