Wegvoeren Joodse patiënten en onderduikers Parnassia op oudejaarsdag herdacht

Stichting Haags Joods Erfgoed

In Den Haag zijn op Oudejaarsdag de Joodse patiënten en onderduikers van de Haagse psychiatrische klinieken Ramaerkliniek en Oud-Rosenburg herdacht. Op 31 december 1942 werden ze allemaal weggevoerd. De bijeenkomst was mede georganiseerd Corien van der Sluis-Glaudemans van de Stichting Haags Joods Erfgoed en vond plaats bij het herdenkingsmonument van de Parnassia Groep nabij de Albardastraat in Loosduinen. Met licht geknal van vuurwerk op de achtergrond werden deze gedeporteerde Haagse Joden herdacht.

Bij de plechtigheid waren bestuursleden van de Stichting Haags Joods Erfgoed aanwezig, waaronder Corien Glaudemans, Desiree Kok, Reinold Simon en Menno van der Reis. Ze stonden stil bij het feit dat 251 Joden werden afgevoerd. Zeker 227 van hen werden in de vernietigingskampen vermoord. Het ging op 31 december 1942 voornamelijk om mensen met een geestesziekte die in de klinieken verbleven, maar ook om onderduikers die in deze gebouwen verstopt zaten. Zij gingen vrijwel allemaal een vreselijk einde tegemoet. De meesten zijn op 21 januari 1943 vermoord.

In 2016 werd ontdekt dat de Joodse onderduikers in de klinieken zijn verraden door Haagse gemeenteambtenaren. Zij waren niet de enige Nederlanders overheidsdienaren in het spel, want op oudejaarsdag 1942 werd de razzia uitgevoerd door Haagse politieagenten. Er kwamen bijna geen Duitsers aan te pas. Jaren later, in 2017, werd voor de slachtoffers een monument onthuld op het terrein van de Parnassia Groep, de rechtsopvolger van de klinieken. Daar wordt ook op 4 mei een jaarlijkse herdenking gehouden, maar dan door de Groep zelf.

Het monument werd ontworpen door kunstenaar Merijn Bolink. Het is een betonnen herdenkingsteken met zes zitelementen eromheen. De woorden ‘Vergeet’ en ‘Nooit’ prijken op de kopse kanten van het beeld. In de flank zijn de jaartallen ‘1940-45’ te lezen. Het monument bestaat uit een tijdlijn voorgesteld als een lange dubbelgevouwen plak die een kwartslag is gedraaid, wat de wens om de tijd terug te kunnen draaien en zo de gebeurtenissen in de Sjoa ongedaan te kunnen maken. Ook heeft het monument een uitsparing in de vorm van een menora met een videoscherm erboven waarop alle namen te zien zijn, evenals zeven brandende kaarsen.

De plaatsing van het gedenkteken in 2017.

Lees ook:
Den Haag staat met vier mensen stil bij Jom Hasjoa

De jaarlijkse Jom Hasjoa-herdenking van Den Haag werd dit jaar afgelast vanwege de coronacrisis. In die zin is dat weinig nieuws, maar wat wel bijzonder is, is dat de vaste bloemenceremonie bij het Joods kindermonument wel doorgang vond. Dat gebeurde met vier personen. 

Categorie:

Home » Nieuws » Wegvoeren Joodse patiënten en onderduikers Parnassia op oudejaarsdag herdacht