Wig tussen Amerikaans Jodendom en Israël groter door Pittsburgh – column Salomon Bouman

Bouman
Linkedin

Van Sonia Chajet Wides heeft natuurlijk niemand in Nederland ooit iets gehoord. Ik ken haar als de briljante en moedige veertienjarige kleindochter van een dierbare Amerikaanse vriendin. Via de krant Haaretz is haar naam ook in Israël doorgedrongen. Sonia is tot in het diepst van naar ziel geraakt door de waanzinnige antisemitische moordpartij de synagoge in Pittsburgh. ‘De massamoord in Pittsburg geeft me een onzeker gevoelens,’ zei ze tegen de Israëlische Krant. Sonia organiseerde een protest van jongeren tegen de Amerikaanse president Trump, die ze verantwoordelijk acht voor het haat klimaat in de Verenigde Staten. Ze heeft ook een website gemaakt die de naam ‘Teenagers bieden weerstand’ mee kreeg.

De schokgolf van woede en machteloosheid die door het Amerikaanse Jodendom ging heeft natuurlijk ook Israël bereikt, waar ik me momenteel bevind. President Donald Trump had de moed, vergezeld van zijn tot het Jodendom overgegane dochter Ivanka en zijn Joodse schoonzoon Jarred Kushner, een soort boetebedevaart naar de in diep rouw gedompelde Joodse gemeenschap in Pittsburgh te maken. Hij kon weten dat hij eigenlijk voor veel Joden daar niet welkom was. Evenals het buikgevoel van Sonia houden zij hem verantwoordelijk voor het zaaien van onrust en tweedracht in de Amerikaanse samenleving.
Zijn afgeren tegen immigratie en immigranten, zijn weigering een verbod op de verkoop van wapens uit te vaardigen en zijn halfslachtige veroordelingen van eerdere massamoorden in zijn land hebben reactionaire krachten in de VS aan de oppervlakte gebracht. Het is een dogma voor Trump dat niet rechts maar links verantwoordelijk is voor onlusten en moordpartijen in de VS, hoewel het duidelijk is dat de moordenaar een reactionaire antisemiet is die alle Joden wil vernietigen.

Trump legde in zijn kortzichtigheid de verantwoordelijkheid voor de aanslag niet bij de moordenaar maar bij onvoldoende beveiliging van de synagoge! Dat was tot weerzin van de Joodse gemeenschap in Pittsburgh Trump’s eerste reactie. Bij zijn rouwbeklag in de synagoge in Pittsburgh werd er buiten het gebouw tegen zijn komst door leden van de Joodse gemeenschap gedemonstreerd. Eenvoudig gezegd: de Amerikaanse president was er niet welkom. Ik denk dat Sonia zich ook bij de demonstranten zou hebben gevoegd als haar ouders haar zouden hebben toegestaan de reis van New York naar Pittsburgh te maken.

Voor mij is het niet zo verrassend dat premier Benjamin Netanyahu en Israëlische diplomaten in Amerika zich achter de analyse van Trump hebben geschaard, dat links verantwoordelijk is voor de splijtzwammen in het land. Zo langzamerhand bestaat de indruk dat Trump en Netanyahu een Siamese tweeling zijn. De Israëlische premier volgt Trump zwijgzaam en zijn politieke instinct neigt duidelijk naar rechts. Hij overweegt zelfs de inauguratie van de nieuwe gekozen reactionairste Braziliaanse president Jair Bolsonaro bij te wonen. Een politicus die een heksenjacht tegen links in zijn land heeft aangekondigd tijdens zijn verkiezingscampagne.

Natuurlijk heeft Netanyahu het pogrom, want dat is het, in Pittsburg veroordeeld. Ik zou het hebben toegejuicht indien hij afstand had genomen van de opmerking van Trump dat de moord te wijten is aan falende bewaking van de synagoge en een symptoom is van de kop op stekend antisemitisme in de VS.

Nog wonderlijker en beledigend was de reactie van de Israëlische opperrabbijn David Lau. Voor hem en het orthodoxe leiderschap in Israël is het onjuist de liberale synagoge in Pittsburgh een synagoge te noemen. Een synagoge, sjoel, is volgens deze gedachtengang uitsluitend een gebedshuis voor orthodoxe Joden. Liberale en conservatieve Joden moeten volgens Lau genoegen nemen met de naam ‘plaats van samenkomst’. Ik vraag me af waarom deze opperrabbijn het zo nodig vond nog zout op de wonden in Pittsburgh te strooien.

Duidelijk is in ieder geval dat door de officiële reacties in Jeruzalem en van opperrabbijn Lau de wig tussen een groot deel van het Amerikaanse Jodendom en Israel groter wordt.

De tragedie in Pittsburg krijgt een lange staart.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Columns en opinie » Wig tussen Amerikaans Jodendom en Israël groter door Pittsburgh – column Salomon Bouman