Yalla! wil geen praatclub maar een landelijke beweging zijn
Er is een nieuw initiatief opgericht waarbinnen Joden en moslims samenkomen en samen dingen doen. Het heet Yalla! en is opgericht door Chantal Suissa, Lody van de Kamp en Fatima Akalai. Samen slaan ze de handen ineen voor de dialoog tussen beide groepen. Maar Yalla! wil meer zijn dan een praatclub alleen. Er komen ook andere activiteiten en acties. In december had de groep een eerste Zoom-sessie, waar twintig tot dertig spraken over mogelijke acties in 2021. Momenteel is de groep actief in Amsterdam, Den Haag en Utrecht, maar er zijn landelijke ambities. Het moet een Nederlandse beweging worden.
Yalla! wil activiteiten organiseren rond kunst, cultuur en muziek en op religieuze feestdagen. Tevens wil de groep een rol spelen in debatten over antisemitisme en moslimhaat, maar ook over het debat over de rituele slacht. Als het aan de Partij voor de Dieren (PvdD) ligt, wordt de kosjere en halal-slacht in Nederland in de ban gedaan. Hier vinden Joden en moslims elkaar qua belangen. Momenteel werkt de groep aan het oprichten van een juridische commissie om te strijden tegen een verbod, ook op Europees niveau. In België werd ritueel slachten immers al in de ban gedaan en dat werd bevestigd door het Europees Hof.
Dam-protesten
Yalla! betekent zoiets als ‘kop op!’ en ‘vooruit!’, iets wat de initiatiefnemers graag met elkaar willen. Het initiatief is volgens Akalai ontstaan als tegengeluid voor de pro-Israëlische en pro-Palestijnse demonstranten op de Dam, die elkaar geregeld het leven zuur maken. “De politie en de gemeente mengen zich er niet meer in. Het geeft veel vijandigheid, een wij-zijgevoel. We willen de haatzaaierij niet dominant laten zijn. We zijn er om een tegengeluid te laten horen tegen wat op de Dam gebeurt,” aldus Akalai tegen het ND. Yalla! moet een beweging worden en geen kleine club blijven. Er zijn landelijke ambities, onder meer door het inzenden van opiniestukken in kranten.
“We willen levensverhalen met elkaar delen,” zegt Akalai in de krant. “Desnoods via Zoom. Waar komt je naam vandaan? Wat is je verleden? Joden en moslims herkennen dan veel bij elkaar. Hun namen hebben vaak een oorsprong in de Tora of de Bijbel.” In april willen ze samen het Marokkaans-Joodse Mimouna-feest (aan het einde van Pesach) vieren. “Dit plan hadden we vorig jaar al klaar, maar toen kwam corona. Bij dit feest deel je eten met elkaar en met je buren. Er is Andalusische muziek. Dat brengt zo veel met zich mee. Je ontmoet mensen bij wie je anders niet snel op bezoek zou gaan.”
Overlegclubs
Sinds ongeveer vijftien jaar zijn er in Nederland groepen waarin Joden en moslims met elkaar spreken, zeker op momenten waarop het conflict tussen Israël en de Palestijnen weer oplaait. Het kan er op dat moment voor zorgen dat de spanning in de polder onder controle wordt gehouden. Suissa en Van de Kamp hebben daar vanuit Joods Nederland veel ervaring in, met name in Amsterdam en Den Haag. Onlangs spraken zij en Akalai op Radio 1 over hun initiatief. Ze vertelden hoe ze elkaar tegenkwamen en wat hen beweegt. Beluister het interview via deze link. Daarin maken ze duidelijk ‘buitenlandse conflicten’ niet naar Nederland te willen halen.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren