Zelensky heldsky – column Max Moszkowicz

Max Moszkowicz

‘The truth is sometimes stranger than fiction’

Een waarheid die in het geval van Oekraïne wederom de spijker op zijn kop blijkt te zijn. Volodymyr Zelensky is een man die in de Oekraïne bekend werd door zijn Monty Python-achtige comedy-sketches en nu de oorlogspresident van dit immens grote Oost-Europese land is. Niet alleen speelde hij ooit – weliswaar suggestief – piemel piano in het Oekraïense equivalent van talentenshow ‘X-factor’ (ja dit is echt gebeurd, zie beneden) maar hij speelde zelfs een komediant die president werd in een van zijn films.

Natuurlijk werd er met argusogen door Rusland en andere voormalige sovjet satellietstaten gekeken naar deze eigenaardige ogende Joodse witzenklapper die pardoes zitting nam als Oekraïens staatshoofd in 2019. Niemand nam hem echt serieus, niemand dacht dat hij zijn termijn zou uitdienen en niemand verwachtte dat deze grappenmaker zich zou openbaren als niet minder dan een nationale held! Herstel: Dé grootste internationale held die er op dit moment de aardbol bewandeld. Menig staatshoofd heeft groot ontzag voor de onmetelijke moed van deze man en ik vermoed dat er ook een beetje afgunst jegens hem is, want noem mij een staatshoofd op dit moment met dezelfde ruggengraat als Zelensky?

Altijd een stapje voor
De afgelopen dagen zagen we Vladimir Poetin met zijn onmiskenbare arrogante blik en het bijbehorende pedante toontje transformeren in een boze Poetin met een zorgelijke blik. Bovendien is zijn toon is nu ronduit agressief en defensief geworden. Een teken van onmacht en angst. Want niet alleen bleek hij zich lelijk te hebben vergist in de capaciteiten van deze Joodse witzenkoning, maar hij zet hem ook nog eens compleet voor paal voor het oog van de wereld. Hoe dan? Zelensky blijkt namelijk uitstekend voorbereid te zijn op de Russische agressie. Hij heeft duidelijk geleerd van de situatie op de Krim en hij heeft – onder het oog van de zichzelf militair superieur wanende Russen – zijn leger geprofessionaliseerd en uitgebreid. Nu zijn de Oekraïners wel bewapend met het oorlogsmaterieel dat ze destijds misten op de Krim. Zelensky en de zijnen kochten in het geheim de mooie Turkse drones en hij lijkt Poetin tot nu toe altijd een stapje voor te zijn.

Eindbaas
Ook het westen draait zijn hoofd uit schaamte van Zelensky af aangezien hij nu noodgedwongen de oorlog moet voeren die het westen al lang geleden had moeten voeren met de provocerende Russen. Poetin lachte zich een hoedje wanneer hij weer eens ongestoord zijn gang kon gaan met cyberoorlogen, de Amerikaanse en Europese verkiezing beïnvloeden, het onaangekondigd schenden van westerse wateren en luchtruimen. De Russische dictator heeft zich totaal verslikt in de Joodse collega met de pientere oogjes, die hem niet alleen militair aftroeft maar die ook in zijn bloedeigen Rusland aan populariteit wint!

De Russen zien steeds vaker de zinloosheid en de leugens in van Poetin en komen ‘en masse’ in verzet. De prijs is echter hoog voor Zelensky want hij moet nu vrezen voor zijn leven, want niemand zet Vladimir Poetin te kijk en komt ermee weg. Echter, toen het westen aanbood om hem te evacueren naar de veiligheid van een EU-land, bedankte hij voor de eer. Hij beet toe dat hij geen evacuatie nodig heeft maar wapens om zich tegen de Russische agressie te verdedigen. Wat een EINDBAAS!

Max Moszkowicz sr.
Er is ‘as we speak’ een dramatische stroom vluchtelingen uit de Oekraïne op gang gekomen en dat brengt toch een traumatische connotatie bij me teweeg. Het beslissen om te blijven in levensgevaarlijk gebied in plaats van huis en haard te verlaten naar veiligheid is mijn familie in de jaren veertig fataal geworden, op mijn grootvader na. Max Moszkowicz sr. overleed zevenentwintig januari jongstleden op vijfennegentigjarige leeftijd op Holocaust Memorial Day, ongelofelijk maar waar. Het is bijna alsof hij het met opzet zo had gepland. Het feit dat mijn grootvader de enige holocaust overlevende van de familie is, had te maken met een fatale beslissing van zijn vader (mijn overgrootvader) die besloot om niet de overtocht te maken naar familie in New York. Het jongste kind van twee jaar was namelijk een kindje dat vaak ziek was en hij wilde hem eerst laten aansterken voordat ze een lange bootreis naar Amerika zouden maken. Een fatale beslissing helaas…

Niet alleen lijden
Ik zie in die besluitvorming een parallel met Volodymyr Zelensky. Zoals mijn overgrootvader voor zijn zieke kind wilde achterblijven om zijn welzijn niet op het spel te zetten, zo blijft Zelensky aan de zijde van zijn volk om ze niet alleen te laten lijden… Hij maakt daarmee een bewuste een keuze met gevaar voor eigen leven zijn kinderen niet in de steek te laten. Soms kan zelfopoffering door liefde voor je kind een hoge prijs hebben. Maar zoals mijn overgrootvader zijn kind niet wilde laten lijden, zo laat Zelensky zijn Oekraïense kinderen niet alleen lijden onder Russische agressie.


Lees ook:
‘Don’t be a shmuck, be like Rudy’ – column Max Moszkowicz
‘L’histoire se repête… Zo voelt het totale echec dat zich op dit moment in Afghanistan afspeelt. Het paternalistische Amerika dat twintig jaar geleden jacht ging maken op Ossama Bin laden en vervolgens twintig jaar bleef plakken, heeft ten eerste nooit Bin Laden aldaar gevonden. De beste man bleek doodleuk in Pakistan te zitten waar een team van Twintig Amerikaanse elite militairen hem met gemak een derde oog gaven…’

Logo Maror.

Deze column is mede mogelijk gemaakt door Stichting Maror.

Categorie: |

Home » Nieuws » Zelensky heldsky – column Max Moszkowicz