Geen excuses Lochem voor opkopen van geroofd Joods vastgoed

synagoge Lochem (wiki)
synagoge Lochem (wiki)

De gemeente Lochem wil geen excuses aanbieden voor het goedkoop opkopen van geroofd Joods vastgoed. Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve (GroenLinks) vindt dat onnodig. Wel moeten de kinderen van nu leren over de fouten van toen, zei hij maandag tegen de Lochemse gemeenteraad. Die had een onderzoek ingesteld naar de omstreden rol van de gemeente in de bange jaren ’40-’45 inzake Joods vastgoed. De genoegdoening van de gemeente moet gaan naar projecten waarvan mensen anno nu kunnen leren.

Tijdens de bezetting werden panden van Joden die waren verdwenen door de nazi’s opgekocht en goedkoop aan de gemeente Lochem doorverkocht. Het onderzoek, geleid door onderzoeker Maarten-Jan Vos, laat zien dat de gemeente dit heeft gedaan. Aan de hand daarvan wil burgemeester Van ‘t Erve een gelddonatie doen aan het Westerborkproject, waarbinnen basisschoolleerlingen excursies kunnen maken naar Kamp Westerbork. Daarnaast stelde de burgemeester voor een eenmalige bijdrage te doen aan Stichting Stolpersteine Lochem. 

CDA-fractievoorzitter Corry Giesen-Schoorlemmer wilde maandagavond van de burgemeester weten of zijn plan wel voldoende zal zijn. Van ’t Erve gaf aan dat wat hem betreft geen enkel voorstel voldoende is. Hij herhaalde daarbij zijn uitspraken van vorige maand, toen hij zei dat excuses volgens hem dit nooit goed kunnen maken en geen recht doen aan het onrecht wat Joden is aangedaan, aldus De Stentor. “Wat we wel kunnen doen, is onze jeugd een les leren die bijblijft. Dat doen we via het Westerborkproject.”

Lochem is ook niet fraai omgesprongen met de synagoge, vindt burgemeester Van ‘t Erve. De sjoel werd in de oorlog gekocht door de gemeente en na de bevrijding niet zomaar teruggegeven aan de Joden. Na aandringen moest de Joodse gemeenschap vijfduizend gulden betalen om hun huis van samenkomst terug te krijgen, destijds een godsvermogen. De Joden waren gehalveerd en konden dit bedrag niet ophoesten, waardoor het pand in handen van de gemeente bleef. De religieuze functie van het gebouw verviel daarmee.

Na de gemeenteraadsverkiezingen en in de kadernota voor een nieuw college, zal het bovenstaande worden meegenomen in de kadernota. Dat is een uitwerking van het nieuwe collegeprogramma.

Lees ook:
Anti-Joodse teksten en tekens op Lochemse verkeersborden en schuurtje
‘In Lochem zijn verkeersborden besmeurd met antisemitische teksten en tekens. Ook op een houten schuur werden anti-Joodse bekladdingen ontdekt. Dit meldt dagblad De Stentor in een kort bericht. Hakenkruisen, SS-tekens, ‘Sieg heil’ en andere verwijzingen naar de nazi’s zijn op aanwijzingsborden, een zestig kilometerbord en de muur van het schuurtje ontdekt. Volgens de politie moet het vandalisme in de nacht van zaterdag op zondag zijn gebeurd…’

Categorie:

Home » Nieuws » Geen excuses Lochem voor opkopen van geroofd Joods vastgoed