Zuid-Holland komt met vlagprotocol na debat over vlag Israël

Het gesoebat over het wel of niet uithangen van de Israëlische vlag, daags na de terreuraanval van 7 oktober, heeft in Zuid-Holland een staartje gekregen. De Provinciale Staten hebben besloten om voortaan nooit meer de vlag van een land uit te hangen bij catastrofes aldaar, maar om de provincievlag dan halfstok te hangen. Zuid-Holland heeft hiermee een primeur, mede dankzij BBB.
Debat
Net als bij andere overheden was na 7 oktober bij de provincie Zuid-Holland debat over het wel of niet uithangen van de Israëlische vlag. Het college van Gedeputeerde Staten [het dagelijks provinciebestuur, red.] in Den Haag kozen uiteindelijk voor voor het halfstok hangen van de Zuid-Hollandse vlag, als blijk van medeleven met ‘alle slachtoffers van het geweld in Israël en de Gazastrook’.
Chagrijn
Het besluit leverde chagrijn op bij een aantal partijen in de Staten, waaronder de BoerBurgerBeweging (BBB). Die partij had liever gezien dat de vlag van Israël halfstok was gehangen, zoals demissionair premier Mark Rutte (VVD) had gedaan op het Binnenhof. BBB vroeg daarom aan het college om helderheid te geven over het vlaggen op dit soort momenten.
Maximaal zeven dagen
In haar antwoord op het verzoek van BBB komt het college nu met een nieuw protocol. ‘Bij internationale, nationale of regionale gebeurtenissen die vragen om een direct gebaar ter viering of van medeleven of steun kan de Commissaris van de Koning besluiten om de provinciale vlag halfstok te hangen voor een periode van maximaal zeven dagen. De andere vlaggen worden dan weggehaald’, zo luidt het.
Vlag-instructie
Het Zuid-Hollandse vlaggenprotocol komt daar bovenop de nationale vlaggeninstructie. In Nederland kan de premier een speciale vlaginstructie uitgeven bij bijzondere gelegenheden. Bijvoorbeeld om slachtoffers te herdenken van een nationale of internationale ramp. Na het overlijden van een lid van het Koninklijk Huis, kondigt de premier een rouwperiode af. In beide gevallen wappert het rood-wit-blauw halfstok, zij het voor bepaalde tijd.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren