Indrukwekkende stille tocht voor Israël en gegijzelden

Stille tocht voor gegijzelden (beeld: X)

In Den Haag is op donderdag een stille tocht gehouden voor Israël, de Israëlische doden en slachtoffers, en de gegijzelden die nog in Gaza vast zitten. Het initiatief kwam onder andere van actiegroep Christenen voor Israël (CvI) en het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI). De actie werd door zeker 1.500 mensen omarmd en bezocht. Allerlei organisaties, waaronder Maccabi Nederland, waren aanwezig.

Ontvoerden

Samen maakten de deelnemers aan de wereld bekend dat de nog 138 vastzittende gegijzelden vrij moeten komen. Zij werden ontvoerd op 7 oktober, de dag van de Hamas-inval in Israël. Terroristen namen deze mensen mee. Het gaat om bejaarden, baby’s, kinderen, jongeren en volwassenen; Israëli’s en buitenlanders. Tijdens de gevechtspauze van een week werden ongeveer honderd mensen vrijgelaten door Hamas. De rest zit nog vast.

Rode Kruis

De menigte verzamelde in Den Haag op de Koekamp, om vervolgens via het Malieveld onder andere langs het gebouw van het Rode Kruis en het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer te wandelen. In stilte en met waardigheid liep de stoet door de Hofstad. Ook waren er spandoeken met ‘Bring them home’, een van de leuzen die worden gebruikt om de ontvoerden weer thuis te krijgen. Het leverde een indrukwekkende stoet op van gelijkgezinden voor hetzelfde doel.

Prominenten

In het gezelschap waren onder andere Tweede Kamerleden en vertegenwoordigers van organisaties aanwezig. Onder hen waren Don Ceder, Kamerlid voor de ChristenUnie, en zijn collega Diederik van Dijk (SGP), maar ook rabbijn Marianne van Praag (LJG Den Haag) en opperrabbijn Binyomin Jacobs (IPOR). Ook directeur Naomi Mestrum van het CIDI liep voorop. Zij en andere deelnemers hadden foto’s bij zich van de gegijzelden met ‘ontvoerd’ erop.

Speciale oproep

Bij Tweede Kamer en het Rode Kruis zijn posters met beelden van de gegijzelden overhandigd om op te hangen op de fractiekamers. Ook was er de oproep voor deze partijen om zich in te blijven zetten voor hun spoedige vrijlating. Daarbij was er een speciale oproep aan het Rode Kruis om zich meer in te zetten voor het lot van de Israëlische en buitenlandse ontvoerden door Hamas, aldus het CIDI.

Beeld: Maccabi Nederland

Provocatie

Op de eerste dag van Chanoeka vond een waardige demonstratie plaats. Elders in het land zal in de avond op verschillende plekken tegen Israël worden gedemonstreerd door anti-Israëlische groepen. Hierover is veel verontwaardiging, omdat deze demonstranten volgens critici deze Joodse feestdag op die manier provoceren en verstieren. In het ochtendprogramma van WNL noemde CIDI-voorvrouw Mestrum de acties ‘gevoelloos’.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Indrukwekkende stille tocht voor Israël en gegijzelden