Aanslag met mes in Zürich op Joodse voetganger

Zürich, straatbeeld (foto: K. Rijken)

Een vijftienjarige jongen heeft midden op straat in Zürich met een mes ingestoken op een orthodox-Joodse voorbijganger. Het gebeurde op zaterdagavond en heeft in Zwitserland alle alarmbellen rondom de veiligheid van de Joodse gemeenschap doen afgaan. De verdachte is opgepakt. Ook is er een wake geweest op de plek van de aanslag. In de stad en de rest van Zwitserland is de beveiliging van Joodse instellingen opgeschaald.

Zware verwondingen

De aanval vond zaterdag plaats in het Zürichse stadsdeel District 2, in het Engequartier. Omstreeks half tien ‘s avonds kreeg het operatiecentrum van de politie een ​​melding binnen van ‘een geschil tussen meerdere personen’. Vermoedelijk trok de jongen zijn mes toen hij het slachtoffer zag aankomen, die duidelijk een orthodox-Joods voorkomen had. Hij stak meerdere keren op de vijftigjarige man in, die met zware verwondingen naar het ziekenhuis moest worden afgevoerd. Hij is buiten levensgevaar.

In hechtenis

De jongen werd gevat en door de politie meegenomen naar het bureau. Direct na de aanslag is de beveiliging van Joodse instellingen in Zürich opgeschroefd. De lokale politie wordt daarin bijgestaan door de kantonale politie-eenheid. De minderjarige wordt momenteel nog in hechtenis gehouden en het verantwoordelijke jeugdparket doet onderzoek. Dat houdt expliciet de mogelijkheid van een antisemitisch misdrijf open, aldus de autoriteiten.

Gele paraplu’s

Op zondagavond kwamen leden van de Joodse gemeenschap en betrokken niet-Joden voor een wake samen op de plaats van het delict. Ze hadden allemaal gele paraplu’s meegenomen en uitten hun verdriet en afschuw over wat er gebeurd is. De gele paraplu’s zijn een symbool tegen antisemitisme. Aan het einde van de wake liepen de deelnemers in een stille tocht naar de Helvetiaplatz in het centrum van de stad. Ze werden begeleid door de politie en veiligheidsagenten.

‘Geweld zeldzaam’

De Zwitserse Vereniging van Israëlitische Gemeenschappen (SIG) zegt ‘diep geschokt te zijn dat een lid van de gemeenschap het slachtoffer is geworden van een dergelijke aanval’. Fysieke aanvallen op Joden zijn in Zwitserland zeldzaam, zegt voorman Jonathan Kreutner tegen omroep SRF. “Maar sinds 7 oktober zijn ze toegenomen. En zulke gewelddaden kenden we hier eigenlijk niet. Wij hebben eigenlijk altijd gehoopt dat wij hier in Zwitserland van dergelijke gewelddaden gespaard zouden blijven.” Hij raadt alle Joden in het Alpenland aan zich ‘voorzichtiger’ in het openbaar te bewegen.

Groei

Het aantal gevallen van antisemitisme in Zwitserland is toegenomen sinds de Hamas-aanslag op Israël op 7 oktober 2023 en door de onrust in het Midden-Oosten. Het Franstalige Zwitserse Bureau tegen Antisemitisme en Laster (Cicad) heeft onlangs cijfers gepubliceerd waaruit blijkt dat het aantal hierdoor gemotiveerde antisemitische incidenten in Franstalig Zwitserland in 2023 met 68 procent is gegroeid. Bijna de helft hiervan vond plaats na 7 oktober.

Categorie: |

Home » Nieuws » Joodse wereld » Aanslag met mes in Zürich op Joodse voetganger