Belgische politie pakt jongeren op voor ‘beramen aanslag’

Terreuroefening in sjoel Antwerpen (Zone Politie A'pen)

In België zijn vier jonge mannen opgepakt op verdenking van het voorbereiden van een jihadistische aanslag. De politie en het parket willen niet zeggen of het om een mogelijk Joods doel gaat. Wel wordt gezegd dat er sprake is van moslimextremisme en dat drie van de vier opgepakte verdachten minderjarig is. Heel België staat nog op terreurniveau drie van vier.

De politie nam de vier mee zondag naar het bureau. Momenteel zitten zij nog vast op verdenking van het voorbereiden van een terreuraanslag. Een van de verdachten is vijftien jaar en twee anderen zouden op zijn minst zestien jaar oud zijn. De vierde is achttien jaar oud. De jongeren waren op de radar gekomen van de diensten omdat ze berichten naar elkaar stuurden waaruit bleek dat ze een jihadistische terreurdaad wilden stellen.

Ninove

De politie pakte uit met huiszoekingen in Brussel, Ninove, Charleroi en Luik, waar de vier zich verspreid bevonden. Het gaat om personen die ervan verdacht worden een terroristische aanslag voor te bereiden, aldus Eric Van Der Sypt van het federaal parket. “We moeten de personen kaderen in het jihadistische milieu,” zegt hij tegen de VRT. De krap vijftienjarige jongen die is opgepakt woonde zopas in Ninove, aldus de burgemeester van het Vlaamse stadje.

Snel radicaliseren

“De verdachten zijn zeer jong. Dat is helaas een bevestiging van het huidige dreigingsbeeld,” laat minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) aan de Vlaamse openbare omroep weten. “Het is niet de eerste keer dat we zien dat jongeren vooral via sociale media, via besloten communicatiegroepen, zeer snel radicaliseren.” Hij vervolgt: “Vanaf het ogenblik dat de diensten kennis krijgen van vermeende aanslagplannen, laat men niets aan het toeval over en grijpt men meteen in.”

22 maart

Volgens Van Der Sypt is niet precies duidelijk wat de vier verdachten wilden doen en of zij Joodse doelen wilden raken. Wel waren er voldoende aanwijzingen om in te grijpen en hen te arresteren, aldus het parket. Ook was duidelijk dat ze al op korte termijn hadden willen toeslaan. Op 22 maart is het acht jaar geleden dat moslimterroristen dood en verderf zaaiden in Brussel en op Zaventem. Mogelijk is daar een verband mee. In de komende tijd zal bekeken worden in welke mate hun plannen al concreet waren.

Dreigingsniveau

Net als in Nederland is er in België sprake van een hoog dreigingsniveau. Het OCAD, de organisatie die de terreurdreiging bij onze zuiderburen inschat, heeft het algemene dreigingsniveau in België op drie laten zetten na de aanslag tegen Zweedse voetbalsupporters een paar maanden geleden. Dat betekent dat een aanslag mogelijk en waarschijnlijk is. In Nederland is het dreigingsniveau ook opgeschroefd.

Categorie: |

Home » Nieuws » België » Belgische politie pakt jongeren op voor ‘beramen aanslag’