Israël past tekst Songfestival-inzending aan

Noa Kirel, deelnemer Israël 2023 (YouTube)

De tekst van het Iiedje waarmee Israël in mei op het Eurovisie Songfestival aantreedt, zal alsnog worden aangepast. Dat heeft de Israëlische omroep KAN op zondag laten weten. De tekst van het inmiddels bewerkte nummer ‘Hurricane’, dat volgende week zal worden onthuld, heeft nog wel goedkeuring nodig van de European Broadcasting Union (EBU). Er zijn oproepen boycots van Israël, ongeacht welk lied of welke tekst er wordt ingezonden.

Supernova

De verklaring van de publieke omroep KAN komt nadat de deelname van Israël op losse schroeven kwam te staan toen de EBU, die de jaarlijkse competitie organiseert, de inzending diskwalificeerde omdat die ‘te politiek’ was. Eerder werd het lied ‘October rain’ al vervangen voor een ander lied, ‘Dance Forever’, dat ging over het Supernova dancefestival, waar honderden feestgangers door Hamas werden vermoord. Maar ook dat lied werd te politiek gevonden door de EBU. Delen van de teksten lekten uit.

Herzog

De Israëlische president Yitzhak Herzog vind de kwestie van nationaal belang en mengde zich vorige week in de discussie. Hij vindt aanpassing nodig, omdat Israël hoe dan ook op het Eurovisie Songfestival moet staan. Israël moet in mei in Zweden zichtbaar zijn, ‘vooral in een tijd waarin degenen die ons haten ons eruit proberen te duwen en de staat Israël op elk podium willen boycotten. Israël moet zijn stem laten horen met opgeheven hoofd en zijn vlag hijsen op elk mondiaal forum, vooral dit jaar’.

Artistieke vrijheid

KAN verklaarde zondag dat het de schrijvers van de twee nummers ‘October Rain’ en ‘Dance Forever’ heeft gevraagd ‘de teksten aan te passen, met volledige artistieke vrijheid’. Een van de aangepaste songs zou worden uitgekozen om naar de EBU te sturen voor goedkeuring. Nu blijkt dat het gaat om een aangepaste versie van ‘October Rain’ dat nu ‘Hurricane’ heet. Het lied wordt uitgevoerd door de Israëlische zangeres Eden Golan.

Onrust

Het is nu aan de jury van de EBU om te beoordelen of ‘Hurricane’ niet ook te politiek zal zijn. Als dat niet het geval is, dan mag Israël in mei aantreden in het Zweedse Malmö. In de voorbije maanden waren er veel acties tegen deelname van het land aan het Songfestival. Anti-Israëlactivisten van de beweging Boycot, Desinvesteren en Sancties (BDS) in Noorwegen kaapten de nationale finale. In IJsland, Zweden en Finland zetten ze petities tegen Israël op. In Nederland was er ook een oproep tegen Israël op het Songfestival. Die heeft publiekelijk niet veel gedaan.

Categorie: | |

Home » Cultuur » Showbizz » Israël past tekst Songfestival-inzending aan