Tumult om Zwitsers verkoopverbod aan Joden

Zwitserse
LinkedIn

In het Zwitserse bergstation Pischa hing een poster op de deur van een verhuurwinkel van skispullen met: ‘Geen ski’s en sleeën voor Joden’. Een van de klanten verspreidde een foto van de antisemitische mededeling via sociale media en het kwam in de landelijke media. Het nieuws riep maandag in Zwitserland en daarbuiten grote verontwaardiging op. De rel raakte later zelfs de Zwitserse openbare omroep SRF.

‘Diefstal’

Het draait om een restaurant bij een skilift in het bergstation Pischa, vlakbij de stad Davos in het kanton Graubünden. In het Hebreeuws staat onder meer te lezen: ‘Vanwege verschillende zeer vervelende incidenten, waaronder de diefstal van een slee, verhuren wij geen sportuitrusting meer aan onze Joodse broeders. Dit geldt voor alle sportuitrusting zoals sleeën, airboards, ski’s en sneeuwschoenen. Bedankt voor uw begrip’.

Kantonale politie

De Joodse bezoeker Jehuda Spielman kon geen begrip opbrengen. Hij pikte deze anti-Joodse mededeling niet, maakte een foto en zette die op X, waarna die viraal ging. Spielman is gemeenteraadslid voor de liberale partij FDP in Zürich. Hij deed aangifte bij de kantonale politie, die een onderzoek instelde. “Omdat het om een ​​officieel misdrijf gaat, is de kantonpolitie van Graubünden het onderzoek gestart”, aldus politie woordvoerder Roman Rüegg tegen de SRF. Ook berichtte de BBC erover.

‘Nieuw niveau van durf’

Vervolging kan op basis van het Wetboek van Strafrecht, onder ‘Discriminatie en aanzetten tot haat’. Volgens Zwitserse juristen zou er sprake zijn van een strafbaar feit omdat verkoop aan een bepaalde bevolkingsgroep, in dit geval de Joodse, wordt geweigerd. De zaak haalde het avondnieuws, waar de Zwitserse Vereniging van Israëlitische Gemeenschappen (SIG) sprak van ‘een nieuw niveau van durf’. “Een hele groep gasten wordt collectief weggestuurd vanwege hun uiterlijk en afkomst,” zei SIG-secretaris-generaal Jonathan Kreutner. 

Uitdagingen

“Dit is ronduit schokkend. Wij zullen juridische stappen ondernemen of een klacht indienen voor het overtreden van de racisme-strafwet,” zo kondigde Kreutner aan. De burgemeester van Davos veroordeelt het pamflet op de winkel. “We zijn al meer dan 150 jaar een open toeristische bestemming,” zei Phillip Wilhelm. Dit hoort niet thuis in Davos. Het hoofd van de toerismesector van Graubünden sloot zich daar bij aan. Wel zei hij dat er praktische uitdagingen zijn met Joodse gasten, uitdagingen die reeds bekend zijn. Zo botst het vaker tussen ondernemers en orthodox-Joodse vakantiegangers.

Poster weg

In een interview met de SRF verontschuldigde eigenaar Ruedi Pfiffner van het restaurant bij het bergstation Pischa, waar de skispullen worden verhuurd, zich voor de bewoordingen die in de mededeling op de deur zijn gebruikt. “We zullen deze zaak onderzoeken en rechtzetten,” zei Pfiffner. Het affiche is verwijderd en Joodse gasten konden vanaf dinsdag weer materiaal huren.

Gebarentaal

Eind goed al goed? Niet helemaal. De nieuwssite Watson schreef dat een SRF-medewerker zich naar aanleiding van het nieuws ook aan antisemitisme schuldig had gemaakt. Het gaat om Natasha Ruf, de presentator van ‘Signes’, een tv-show in gebarentaal. Zij verklaarde: “Davos is mijn tweede thuis en ik voel de extreme dominantie van de Joods-Orthodoxe gasten in Davos. Dat is triest en ik verwacht respect van deze mensen.” Op sociale media vielen velen over haar heen.

Verontschuldiging

De post van de presentator werd offline gehaald en de SRF kwam in actie. Op navraag van het online programma ’20 Minuten’ liet de omroep weten: ‘Deze opmerking komt niet overeen met de standpunten van SRF of met de journalistieke richtlijnen.’ De SRF distantieert zich duidelijk van de uitlatingen en zal een gesprek met de medewerker aangaan. ‘De medewerkster verontschuldigt zich uitgebreid voor haar opmerking’, aldus het mediabedrijf in een reactie. Het is niet voor het eerst dat Joden in de streek worden gediscrimineerd of anders worden behandeld.

Categorie: |

Home » Nieuws » Tumult om Zwitsers verkoopverbod aan Joden