‘Abou Eenarm’ was mee op handelsmissie naar Qatar

GeenStijl

Amin A., alias Abou Eenarm, heeft in 2020 deelgenomen aan een handelsmissie van het Rijk aan Qatar. De man, die destijds bekend stond als ‘fondsenwerver van Hamas’ in de polder, maar daarmee pas in 2023 tegen de lamp liep, draaide mee in zowat het hele programma. Voor de missie waren toenmalig minister Sigrid Kaag (D66) van Buitenlandse Handel en Bruno Bruins (VVD), destijds de minister van Medische Zorg en Sport, verantwoordelijk.

WK voetbal

Dit meldt onderzoeksjournalist Carel Brendel in een uitgebreid artikel op zijn blog. De delegatie was destijds in de golfstaat in het teken van sport. Het gasrijke landje wil graag een reus zijn op het gebied van grote sportevenementen. Het WK voetbal van 2022 kwam eraan en Nederland rook kansen. Wat en waarom Abou Eenarm op de trip mee mocht, is vooralsnog onduidelijk. Brendel heeft vragen gesteld aan het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat spreekt van ‘een ongelukkige’ situatie dat Eenarm mee was.

Deuren openen

De missie was in Qatar om deuren te openen voor bedrijven en organisaties uit de sportsector, verenigd in het Orange Sports Forum (OSF), aldus Brendel. De trip was ontstaan uit een samenwerkingsverband tussen het bedrijfsleven en de overheid via de ministeries van Buitenlandse Zaken en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Politiek verantwoordelijk voor de ambtelijke bemoeienis waren minister Kaag van Buitenlandse Handel en sportminister Bruins.

Vragen

De vraag is of de twee bewindspersonen destijds afwisten van de deelname van Eenarm, die toen bekend stond als ‘fondsenwerver van Hamas’ in Nederland. ‘Waarom werd deze Palestijnse activist toegevoegd aan een handelsmissie in Qatar? Wie nam het besluit om Abou Rashed als deelnemer uit te nodigen? Hadden de sponsorende ministeries geen idee dat ze iemand uitnodigden die volgens de media zeer actief was in het Europese netwerk van Hamas? Werden de deelnemers aan de handelsreis niet gescreend door de AIVD?’ vraagt Brendel zich af.

Abou Eenarm, helemaal rechts tijdens een gespreksronde in Qatar (YouTube)

Tegen de lamp

Op 25 juni 2023 liepen Amin A. (55) en zijn dochter Israa A. (25) tegen de lamp na jarenlange, hoogstwaarschijnlijk illegale, fondsenwervingen te hebben gedaan. In hun woonplaats Leidschendam werden ze opgepakt door de politie en vastgezet. Ze worden ervan verdacht 5,5 miljoen euro te hebben doorgesluisd aan organisaties die gelieerd zijn aan terreurclub Hamas. In hun Rotterdamse bedrijfspand werd 7,5 ton aan contanten gevonden.

‘Onschuldig’

Algauw bleek het om Abou Eenarm. Die laatste bijnaam kreeg hij omdat hij een arm mist, die hij verloor in de Libanese burgeroorlog. De verdachte kwam begin jaren negentig als asielzoeker naar Nederland en naturaliseerde zich later tot Nederlander. Hij is zeer actief in het netwerk van pro-Palestijnse organisaties en de beweging Boycot, Desinvesteren en Sancties (BDS). Volgens A. en A. zijn ze onschuldig. Hun zaak moet nog voorkomen voor de rechter. Tot dan zitten ze vast.

Categorie:

Home » Nieuws » ‘Abou Eenarm’ was mee op handelsmissie naar Qatar