‘Israëlische actiegroep hielp mee aan arrestatie Abou Eenarm’

GeenStijl

Een Israëlische stichting heeft in de afgelopen jaren meegeholpen in het verzamelen van bewijsmateriaal tegen de onlangs opgepakte verdachte Amin A., alias Amin Abou Rashed of ‘Abou Eenarm’. Dat meldt De Gelderlander. Hij en zijn 25-jarige dochter Israa A. worden er door het Openbaar Ministerie van verdacht zeker 5,5 miljoen euro te hebben doorgesluisd aan organisaties die verwant zijn aan terreurbeweging Hamas. Hun aanhouding, eind juni, kwam in de Israëlische media, die under coverbeelden van de verdachten in handen hadden.

Tegen de lamp

De beelden en ander bewijsmateriaal komen van Ad Kan, een actiegroep die bestaat uit Israëlische oud-militairen die de Hamas-netwerken in Europa willen ontbloten. Om Abou Eenarm tegen de lamp te laten lopen, zette de groep naar eigen zeggen een jonge, Zweedse vrouw in als undercover-agente. Zij heeft anderhalf jaar als vrijwilliger voor hem en Palestijnse organisaties in Europa gewerkt. In die tijd nam ze gesprekken op en filmde ze soms met een verborgen camera. In de Rotterdamse haven nam ze op hoe Eenarm een schip begeleidde die naar Gaza voer om de Israëlische zeeblokkade te dwarsbomen.

Docuserie

In een auto met Eenarm nam de Zweedse een gesprek op waarin hij spreekt over zijn strijd tegen Israël. Hetzelfde deed ze in het Rotterdamse bedrijfspand van zijn club Israa. Ook nam ze foto’s van persoonlijke notities van Amin, die gaan over geldbedragen die illegaal naar Hamas zijn overgemaakt. De actiegroep bracht het materiaal in november 2022 naar buiten via een documentaireserie op de Israëlische zender Kanaal 13. Na de uitzending geeft Ad Kan alles naar de Israëlische en Nederlandse autoriteiten gebracht, die vervolgens een onderzoek in gang hebben gezet.

Ontkenning

Het OM laat aan de krant weten dat de tv-serie en het materiaal van Ad Kan ‘geen rol heeft gespeeld’ in het onderzoek. Volgens justitie is het onderzoek naar Abou Eenarm en zijn dochter begonnen met informatie van de Financial Intelligence Unit (FIU) en met krantenartikelen over ‘een fondsenwerver in Europa voor Hamas’. Ook wil het OM niet zeggen wanneer jet onderzoek is gestart en waarom Eenarm acht maanden na de tv-uitzendingen is opgepakt. Ad Kan gaat verder niet in op de arrestaties van onlangs.

Over de arrestatie

Op 25 juni 2023 werden Amin A. en zijn dochter Israa A. in hun woonplaats Leidschendam opgepakt door de politie en vastgezet. Ze worden ervan verdacht 5,5 miljoen euro te hebben doorgesluisd aan organisaties die gelieerd zijn aan terreurclub Hamas. In hun Rotterdamse bedrijfspand werd 7,5 ton aan contanten gevonden. Algauw bleek het om Amin Abou Rashed te gaan, die ook wel ‘de fondsenwerver van Hamas’ en Abou Eenarm wordt genoemd. Die laatste bijnaam kreeg hij omdat hij een arm mist, die hij verloor in de Libanese burgeroorlog. De verdachte kwam begin jaren negentig als asielzoeker naar Nederland en naturaliseerde zich later tot Nederlander. Hij is zeer actief in het netwerk van pro-Palestijnse organisaties en de beweging Boycot, Desinvesteren en Sancties (BDS).

Lees meer:
Vader ‘Abou Eenarm’ en dochter uit Leidschendam vast op verdenking financiering Hamas

Terreurorganisatie Hamas is mogelijk een grote geldstroom vanuit Nederland kwijt. Een vader (55) en dochter (25) uit Leidschendam zijn opgepakt op verdenking van financiering van de terreurclub. Samen zouden ze zeker 5,5 miljoen euro haar Hamas hebben doorgesluisd, aldus het Openbaar Ministerie (OM). Naar alle waarschijnlijkheid zou de hoofdverdachte Hamas-fondsenwerver Amin Abou Rashed – alias Abou Eenarm – zijn. Hij staat bekend als de fondsenwerver van Hamas in de polder.

Categorie:

Home » Nieuws » ‘Israëlische actiegroep hielp mee aan arrestatie Abou Eenarm’