Joods Museum in Londen sluit de deuren om financiële nood

Jewish Museum London

Het doek valt voor het Joods Museum van Groot-Brittannië, dat in de Londense wijk Camden gebaseerd is. Op 30 juli is de laatste dag waarop mensen naar binnen kunnen. Na sluitingstijd is het dan afgelopen, zo maakte de directie onlangs bekend. Het museum moest dicht in de coronatijd en ging daarna weer open, maar kampt sindsdien met financiële tekorten en kan daardoor de kop niet langer boven water houden. Met de sluiting komt een voorlopig einde aan een modern museum dat de geschiedenis van de Britse Joodse gemeenschap en het Joodse leven in Albion in kaart bracht.

Neerwaartse spiraal

Het Joods Museum in Londen herbergt de zogeheten ‘nationale collectie judaica van het Verenigd Koninkrijk’, evenals collecties van het Joods Militair Museum, de United Synagogue en de Jewish Historical Society of England. Hoewel het na de pandemie werd heropend, kreeg het te maken met stijgende kosten. Daardoor konden er geen tijdelijke tentoonstellingen meer worden opgezet, wat ervoor zorgde dat het museum extra bezoekers misliep. Zo raakte het in een neerwaartse spiraal en liep de directie financieel vast. Sluiting is daarom de enig overgebleven optie.

Jaren verlies gedraaid

Na de coronatijd kreeg het Joods Museum een injectie van 250.000 pond van de Britse overheid en jaarlijks ontvangt het nog eens 220.000 euro aan overheidsgeld. Dat bleek onvoldoende. Na de pandemie daalden de exploitatiekosten met de helft en liep het aantal bezoekersinkomsten met zestig procent terug. Het museum draaide echter al voor de coronatijd verlies. De museumdirectie heeft daarom besloten het licht uit te doen en op zoek te gaan naar een andere, goedkopere locatie. De vraag is of dat zal lukken. Mogelijk wordt het een pand dat minder dichtbij het centrum van Londen ligt. Hoe verder weg, hoe goedkoper de locaties immers zijn.

Lange geschiedenis

Met de sluiting komt voorlopig einde aan een modern museum dat de geschiedenis van de Britse Joodse gemeenschap en het Joodse leven in Albion in kaart bracht. Het museum werd opgericht in 1932 door professor Cecil Roth, Alfred Rubens en Wilfred Samuel en was oorspronkelijk gevestigd in Bloomsbury, maar verhuisde in 1994 naar Camden. Een jaar later fuseerde het met het London Museum of Jewish Life, dat was opgericht in 1983 en richtte op het Joodse leven in East End. De twee musea zijn in 2010 samengevoegd tot een gebouw in Camden.

Toekomst

De voltallige collectie gaat voorlopig in de opslag. De gebouwen in de straat van het museum – de Albertstraat in Camden – zijn gemiddeld drie miljoen pond per stuk waard. Aangezien het museum een blok beslaat, moet de opbrengst hoog genoeg zijn om de collectie voorlopig geconserveerd te houden en om ergens anders een goedkoper pand te vinden. Dat zal dan weer moeten ingericht worden als museum, een klus waar veel kosten, arbeid en energie bij komen kijken. Het jaar 2032 wordt genoemd als een moment voor een heropening, want dat zou het instituut precies honderd jaar bestaan.

Lees ook:
Project voor Joods Centrum in Wales krijgt grote financiële donatie

De Stichting voor Joods Erfgoed in Wales wordt beloond met ruim 500.000 pond zodat het kan doorgaan op de ingeslagen weg om tot een Joods centrum te komen. Dat meldt de Jewish Chronicle in een bericht. De donatie komt van loterijen en overheidsinstanties. Het zogeheten Welsh Jewish Heritage Centre-project in de voormalige Merthyr Tydfil-synagoge moet er nog komen, maar is nu hard op weg om werkelijkheid te worden. 

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Joods Museum in Londen sluit de deuren om financiële nood