Barcelona verbreekt opnieuw zusterband met Tel Aviv

Fshoq

Voor de tweede keer in een jaar tijd heeft Barcelona de stedenband met Tel Aviv verbroken. Nadat de vorige burgemeester de banden in in februari verbrak, herstelde haar opvolger de relatie in de zomer weer. In de gemeenteraad is nu een motie aangenomen die de stedenband opnieuw opblaast. Barcelona veroordeelt Israël en is voor de Palestijnen.

Extreem-links

Het was de extreem-linkse fractie van inmiddels ex-burgemeester Ada Colau die de motie indiende. Zij blies de samenwerking met Tel Aviv afgelopen februari op als protest tegen de rol van Israël tegenover de Palestijnen in de betwiste gebieden. Colau verloor daarop de gemeenteraadsverkiezingen, waarna haar opvolger, de sociaaldemocraat Jaume Collbon, de relatie in de zomer herstelde.

‘Kolonisatie’

Maar om zelf niet in de problemen te komen heeft Collbon zich deze week aangesloten bij de motie van Colau, van wie hij afhankelijk is voor steun. De motie veroordeelt de aanvallen op burgers door zowel Hamas als Israël, en spreekt van een ‘humanitaire catastrofe’ in de Gazastrook. Ook eist het voorstel dat Israël de blokkade van de Gazastrook opheft en ‘de kolonisatie van Palestijns gebied’ stopt.

Gewild doelwit

In het als progressief bekend staande Barcelona is de zusterband met Tel Aviv een gewild doelwit. Onder meer van actiegroep ‘End Complicity with Israel’, die zegt 112 clubs te vertegenwoordigen, waaronder pro-Palestijnse, feministische, immigranten- en LHBTIQ+-organisaties. Er zou over het voorstel worden gestemd in de Barcelonese gemeenteraad, maar de groepen eisten al actie van toenmalig burgemeester Colau, die daaraan gehoor gaf. 

Categorie: |

Home » Nieuws » Barcelona verbreekt opnieuw zusterband met Tel Aviv