Amsterdamse raad roept Israël en Hamas op tot staakt-het-vuren

K. Rijken

De gemeenteraad van Amsterdam eist een onmiddellijk staakt-het-vuren in de oorlog tussen Israël en Hamas. Dat hebben de raadsleden op woensdag beslist tijdens hun raadsvergadering. Ze vonden het belangrijk om de oproep te doen, want die zou volgens hen misschien wel het verschil kunnen maken. Amsterdam is een belangrijke stad, zo vinden ze.

Linkse motie

De linkse coalitie- en oppositiepartijen in de raad dienden samen een motie in om de oproep mogelijk te maken. Burgemeester Femke Halsema (GroenLinks-PvdA) moet nu internationaal de boer op om voor een humanitair een staakt-het-vuren te pleiten. De partijen willen ook dat Amsterdam vraagt om vrijlating van alle gijzelaars en verzoekt om het opstarten van ‘een duurzaam vredesproces’.

Onaanvaardbaar

De linkse raadsleden vinden het grote aantal burgerslachtoffers onaanvaardbaar. En ‘vele gezaghebbende nationale en internationale non-gouvernementele en intergouvernementele organisaties zoals het Rode Kruis, Amnesty International en de Verenigde Naties een humanitaire ramp van enorme omvang zien en oproepen tot een humanitair staakt-het-vuren’, aldus de aangenomen motie.

Gijzelaars en vredesproces

Burgemeester Halsema prees de partijen voor het opstellen van deze motie, die volgens haar zorgvuldig geformuleerd moest worden. “We hebben zelf eerder aangegeven dat we een humanitair staakt-het-vuren willen,” zei Halsema. “En waar de motie heel precies is, is dat er ook gepleit wordt voor het vrijlaten van de gegijzelden. En dat er daarmee ook een erkenning is voor het leed dat Israël is aangedaan. En dat er wordt opgeroepen tot een duurzaam vredesproces.” 

Rechtse kritiek

De rechtse oppositiepartijen – VVD, JA21 en het CDA – zagen niets in de motie. Zij stellen dat het niet aan de Amsterdamse gemeenteraad is om dergelijke oproepen te doen. De gemeente is niet bevoegd voor internationaal en buitenlands beleid, dat is de regering in Den Haag, zo vinden ze. Ook twijfelen ze aan de impact van wat ze ‘symboolpolitiek’ noemen. De uren die Halsema hier nu in gaat steken, kan ze beter in andere zaken stoppen, aldus rechtse raadsleden.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Amsterdamse raad roept Israël en Hamas op tot staakt-het-vuren