Handreiking van rijk aan gemeenten: hoe om te gaan met ‘het conflict’

Karien van Gennip op het WEF (beeld: WEF / Flickr)

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een zogeheten ‘handreiking’ opgesteld voor gemeenten over hoe om te gaan met polarisatie en spanningen die ontstaan door het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Dat meldt het ministerie in een persbericht. Minister Karien van Gennip: “Uit ervaring weet ik hoe belangrijk het is om met elkaar in gesprek te blijven.”

Behoefte

Het conflict in Israël en de Palestijnse gebieden is ook in de Nederlandse samenleving voelbaar, aldus het bericht. Gemeenten hebben behoefte aan concrete en praktische tips om lokaal het gesprek aan te gaan met inwoners, betrokken gemeenschappen en religieuze en maatschappelijke organisaties. Meer inhoudelijke kennis, meer achtergrond over de complexiteit van het conflict, het herkennen van desinformatie en hoe je een gesprek voert dat enorm gevoelig ligt, kan gemeenten op weg helpen.

Ervaringsdeskundige

De handreiking van het ministerie bevat verwijzingen naar informatie, suggesties voor concrete acties en een gespreksleidraad. “De gebeurtenissen in het Midden-Oosten brengen bij iedereen veel emoties teweeg,” zegt demissionair minister Karien van Gennip (CDA). “Uit ervaring weet ik hoe belangrijk het is om met elkaar in gesprek te blijven, naar elkaar te luisteren en de hand naar elkaar uit te steken. Mensen hoeven het niet met elkaar eens te zijn, maar er moet wel ruimte zijn voor gesprek.”

Op maat werken

Van Gennip: “Zo bouwen we samen aan een sterke samenleving en zorgen we dat het conflict van daar ons hier niet verdeelt. Met praktische tips helpen we gemeenten dit lokaal vorm te geven.” Omdat de mate van spanningen per gemeente anders zijn, richt de handreiking zich op verschillende fases: de rustfase, fase van ongemak, fase van onderhuidse spanningen en fase van openlijke incidenten en escalatie. Per fase is beschreven hoe die te herkennen, welke vragen het kan oproepen. Ook zijn er aanbevelingen voor wat een gemeente kan doen.

Op de werkvloer

Eerder deed Van Gennip al een oproep om met elkaar op de werkvloer in gesprek te blijven waar het gaat over de oorlog tussen Israël en Hamas. De spanningen op de werkvloer lopen te hoog op en dat is niet goed, aldus de bewindsvrouw. Polarisatie moet een halt worden toegeroepen. Dat kan door het gesprek vanuit het management ‘te regelen’.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Handreiking van rijk aan gemeenten: hoe om te gaan met ‘het conflict’