Extra politietoezicht Joodse instellingen Antwerpen en Brussel

JEVS97, wiki coms

Na weken van getouwtrek komt er toch extra politietoezicht op Joodse instellingen en gebouwen in Antwerpen en Brussel. De Joodse gemeenschappen in België en Antwerps burgemeester Bart de Weever (N-VA) hadden daar op aangedrongen. Federaal minister Annelies Verlinden (CD&V) geeft gehoor aan die oproep. Militairen (para’s) komen er voorlopig niet.

Dreiging

De druk op de Joodse inwoners van Antwerpen en Brussel is de laatste weken aanzienlijk gegroeid. Dat heeft te maken met de oorlog tussen Israël en Hamas, die sinds 7 oktober woedt. Veel Joden in beide steden voelen zich onveilig. Ze worden vooral bedreigd, geïntimideerd en lastig gevallen door stadgenoten van islamitische komaf. Joodse instellingen en panden worden eveneens bedreigd. Vandaar de oproep om extra politie inzet.

OCAD-advies

In België moet op federaal vlak besloten worden over meer politiemensen. Een nieuwe analyse van het OCAD, dat stelt dat voor de Joodse gemeenschappen in het land een dreigingsniveau drie geldt, heeft minister Verlinden van Binnenlandse Zaken doen besluiten de politiecapaciteit rond Joodse instellingen alsnog te verhogen. Er gaan dus extra politieagenten naar Brussel en Antwerpen om de Joodse gebouwen en gemeenschappen te bewaken.

Waakzaamheid

Verlinden had de lokale politiezones na een advies van de Nationale Veiligheidsraad al opgeroepen tot verhoogde waakzaamheid bij Joodse scholen en erediensten. Extra federale politiesteun kwam er niet. Wel gaf ze de lokale Antwerpse politie een vrijstelling van de opdracht om politiemensen naar andere zones te sturen, als die om hulp vragen. Het bijkomend toezicht door de federale politie is volgens Verlinden een verdere invulling van de ‘verhoogde waakzaamheid’.

Geen para’s

De federale regering vindt het nog onnodig om ook weer militairen de straat op te sturen. Dat gebeurde in het verleden na de aanslagen van 2015 en 2016 in Brussel en Parijs. Paramilitaire troepen, de zogenoemde para’s, waren zichtbaar op straat om de veiligheid van het publiek en de openbare ruimte te garanderen. In 2021 trokken de para’s terug naar de kazernes. Voorlopig blijven ze daar, want het ziet er niet naar uit dat de oproep van burgemeester De Wever gestalte krijgt.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Extra politietoezicht Joodse instellingen Antwerpen en Brussel