De Wever herhaalt oproep leger in te zetten voor Joodse beveiliging

Para's in A'pen. Defensie communicatie

Burgemeester Bart de Wever (N-VA) van Antwerpen heeft opnieuw opgeroepen om het Belgische leger in te zetten voor de beveiliging van Joodse instellingen in zijn stad. De bezorgdheid en onrust onder de Joodse Antwerpenaren is groot. Hun burgervader wil dit graag wegnemen en ervoor zorgen dat iedereen veilig is.

Onbegrijpelijk

“Ik vind het onbegrijpelijk dat Defensie nog steeds niet wordt ingezet,” zei De Wever op woensdag tegen Radio 1. “In Frankrijk is dat onmiddellijk gebeurd. Dat is de normaalste zaak van de wereld. De federale politie heeft geen reserves, dus structureel kunnen ze niemand extra sturen naar Antwerpen. Dat is dan maar zo. Men heeft wel de kracht van Defensie, maar men wil die dan niet inzetten in eigen land. Ik snap dat helemaal niet.” 

Para’s ingezet

Na de aanslagen in Parijs van 2015 werd in België de beveiliging opgehoogd door paramilitaire troepen (para’s) in de straten van de grote steden in te zetten. Niet alleen Joodse gebouwen maar ook andere plekken zoals winkelstraten en grote pleinen werden zo bewaakt. De para’s bleven bij de Joodse instellingen tot in 2021 actief, waarna ze teruggingen, de kazernes in. Sindsdien moet de politie Joodse objecten bewaken.

Incidenten

Volgens De Wever is het hoog tijd dat de para’s terugkeren, want door de oorlog tussen Israël en Hamas is de onrust onder Antwerpse Joden behoorlijk toegenomen. Er zijn al verschillende incidenten geweest in de Scheldestad. “Gelukkig zijn het tot nu toe niet meer dan incidenten, het gaat over pesterijen en vandalisme. Die zijn bijvoorbeeld gericht naar handelszaken van mensen die niets met dat conflict te maken hebben, maar wel als doelwit gekozen worden. Dat is schrijnend.” 

Bezorgdheid

De burgemeester van Antwerpen maakt zich zorgen, zegt hij. “Mijn grootste bezorgdheid is dat er uitingen van echt geweld zouden komen. En dat is natuurlijk in eerste instantie bij de Joodse gemeenschap. Ik denk niet dat mensen die pro-Palestina zijn vandaag moeten vrezen voor hun leven of door terroristen aangevallen te worden.” Tegelijkertijd wil hij ook de ruimte geven aan mensen die zich zorgen maken over het lot van gewone Palestijnen, zonder dat er ‘islamistische of antisemitische uitingen komen’.

Kant gekozen

De Wever wordt verweten partij te trekken voor de Joden en tegen de Palestijnen te zijn. In het Radio 1-interview verduidelijkt hij: “Ik heb kant gekozen tegen terreur en tegen Hamas. Als men er van maakt dat het een keuze is tegen de Palestijnen en dan heeft men die speech echt niet goed beluisterd. Die ging over slachtoffers van terreur. Als men daaruit afsluit dat ik heb gezegd dat Israël eender wat mag doen, dan is dat fout.” 

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » België » De Wever herhaalt oproep leger in te zetten voor Joodse beveiliging