Yeşilgöz door The Times ‘tweede Anne Frank’ genoemd

Dilan Yesilgöz in VVD-campagnefilmpje (YouTube)

In een artikel in de Britse krant The Times wordt VVD-lijsttrekker Dilan Yeşilgöz ‘de tweede meest prominente vluchteling van Nederland na Anne Frank’ genoemd. In het interview wordt het vluchtverhaal van de politica aangehaald. Ook komen haar Joodse man en haar slachtofferrol aan bod. Verder is er ruimte voor frames en bijnamen, zoals ‘de pitbull op hakken’.

Thatcher

In het artikel van The Times wordt Yeşilgöz neergezet als ‘de waarschijnlijke volgende premier van Nederland’. Dat zij op een site van de NPO in een meme [bewerkt plaatje, red.] als de nieuwe Iron Lady wordt afgebeeld, daar was de VVD-politica zich niet bewust van. ‘Ze haalt haar telefoon tevoorschijn en googled erop, voordat ze in elkaar zakt met een lijkbleke verontwaardiging over de weinig vleiende mash-up. “O mijn God,” zegt ze, haar hoge stem plotseling vlak en beroofd. “Ik zie er zoveel beter uit met lang haar.”‘

‘Gammel bootje’

Thatcher en haar ideologie speelden geen rol in de politieke ontwikkeling van de VVD-politica, zo blijkt. In het stuk wordt het vluchtverhaal Yeşilgöz aangehaald. Als kind zou ze in een ‘gammel bootje’ van Turkije naar Griekenland zijn gevlucht, waarna er daar een KLM-vlucht voor haar, haar moeder en zus klaarstond om hen naar Schiphol te brengen. In Nederland werd ze herenigd met haar vader, die na de coup van 1980 was gevlucht vanwege vervolging om zijn extreem-linkse activisme.

‘Nieuwe’ Anne Frank

The Times: ‘Door dit verhaal zo levendig te vertellen, is Yeşilgöz-Zegerius uitgegroeid tot de meest prominente voormalige kindvluchteling van Nederland sinds Anne Frank’.  Verder wordt de VVD-lijsttrekker omschreven als een politica ‘die graag ieder aspect van haar leven deelt’. Dat ze geen kinderen wil, dat ze in een roze pak op het VVD-congres stond en ‘een Turkse Barbie’ werd genoemd, en dat ze is getrouwd met René Zegerius, een Ajaxied van Joodse komaf. Ook ‘de pitbull op hakken’ komt langs.

Slachtoffer

Verder wordt in het artikel in de Britse krant ingegaan op het slachtofferschap van Yeşilgöz. Uitleg wordt gegeven over de politieke minderhedenpartij DENK, die haar en drie andere Tweede Kamerleden met een Turkse achtergrond neerzette als ‘verraders’. “Twee jaar lang was het heel moeilijk om in mijn eigen stad rond te lopen zonder lastiggevallen te worden,” aldus Yeşilgöz in het interview. “In eerste instantie was ik erg in de war omdat dit puur discriminerend racisme was. Want wat ze zeiden was dat ik me niet mocht gedragen buiten mijn kleur viel.”

Reactie VVD

De VVD is om een reactie gevraagd over het artikel in The Times. Volgens de partij komt de Anne Frank-vergelijking niet van Yesilgöz zelf, maar van de journalist van de Britse krant. Zij zou weten ‘hoe gevoelig dit ligt’. Volgens de VVD worden uitspraken van verslaggevers zelf ‘niet ter autorisatie voorgelegd’. In de praktijk wil het echter vaak voor komen dat voorlichters of geïnterviewden proberen de hele tekst te beïnvloeden. In een vraag daarover stelt de VVD dat ‘UK media geen concepten voorleggen’. Daardoor zou de hele tekst niet zijn gezien.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: | |

Home » Cultuur » Media » Yeşilgöz door The Times ‘tweede Anne Frank’ genoemd