Halsema in gesprek met Joods Amsterdam, Yeşilgöz onder vuur

Twitter

De commotie over het anders organiseren van de beveiliging door de Koninklijke Marechaussee van Joodse instellingen lijkt nog niet voorbij. Zo verdwijnen de beveiligingshuisjes en komen er mobiele teams die de buurten rond Joodse instellingen en de instellingen zelf veilig moeten houden. De veiligheid van Joods Nederland blijft als een paal boven water staan, stellen de minister van Justitie en Veiligheid en burgemeester van Amsterdam. Nietwaar, roepen critici, die vinden dat het onverstandig is de zichtbare beveiliging van Joodse gebouwen te verminderen. De burgemeester gaat met de Joodse gemeenschap praten, maar de minister houdt voet bij stuk.

Dialoog in Amsterdam
De veiligheid van de Joodse gemeenschap. Burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) kreeg daar woensdag in de gemeenteraad vragen over van onder meer de VVD-fractie. Sinds deze week is de marechaussee minder zichtbaar bij de Joodse instellingen in Amsterdam. Dat is de organisaties per brief door de gemeente meegedeeld. De marechaussee blijft voor de beveiliging zorgen, maar op een ‘andere manier’. Voormalig VVD-fractievoorzitter Marianne Poot voelde Halsema hierover aan de tand. “Wat is de reden dat deze verandering plaatsvindt? Ik kon dat niet uit de stukken halen.”

Poot wilde ook weten hoe er is gecommuniceerd met de Joodse gemeenschap. Het Centraal Joods Overleg (CJO) is niet geraadpleegd maar de Joodse beveiligingsorganisatie Bij Leven en Welzijn (BLEW) wel. “Komt er wellicht een voorlichtingsbijeenkomst met bewoners en zou de burgemeester bereid zijn die te organiseren?” Ook wilde de VVD weten of Halsema eens onderzoek kan doen naar het veiligheidsgevoel van Amsterdammers met een Joodse achtergrond.

Halsema zei deze vragen ‘heel goed te begrijpen omdat de groep kwetsbaar is’. Het besluit is niet zomaar genomen. “De verandering vindt plaats op verzoek van de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid en de Koninklijke Marechaussee zelf. Voor de gemeente is het altijd het uitgangspunt geweest dat het niet mocht leiden tot vermindering van de veiligheid.” De keuze voor een ‘dynamisch’ in plaats van een ‘statisch’ concept geeft volgens de marechaussee meer mogelijkheden om te reageren als er iets gebeurt. De huisjes zijn verdwenen en de agenten lopen nu meer op straat. “Er is overleg geweest met BLEW, de organisatie die als intermediair optreedt tussen de gemeenschap en de gemeente over veiligheid.”

Omdat er met BLEW was gesproken, ging Halsema ervan uit dat de Joodse gemeenschap voldoende was geïnformeerd. Echter, het CJO voelde zich overvallen. De politica stelt dat het ‘ongebruikelijk en onwenselijk’ is om de operatie van beveiliging met bewoners en organisaties te bespreken. “Men moet ons kunnen vertrouwen.” Ze zal inventariseren of ‘iets van een kleine informatiebijeenkomst’ met organisaties kan komen. Ze zal verder nagaan of er al een onderzoek naar het veiligheidsgevoel van Joodse Amsterdammers is geweest. CJO-voorzitter Ronny Naftaniel twitterde enthousiast over de vragen van VVD-raadslid Poot: ‘Goed dat die vragen zijn gesteld. Het @Cjo en andere organisaties zien de uitnodiging van de burgemeester met belangstelling tegemoet’.

Yeşilgöz onder vuur
Niet alleen in Amsterdam, maar ook in politiek Den Haag woedde er discussie over het anders organiseren van de Joodse beveiliging. De PVV van Geert Wilders sloeg op de trom en nam minister Dilan Yeşilgöz (VVD) van Justitie en Veiligheid onder vuur. ‘Yesilgoz schaalt beveiliging Joodse objecten af en maakt ze daardoor zeer kwetsbaar voor islamitische terreuraanslagen. Collega @GidiMarkuszower vertelt haar in debat de keiharde waarheid, namelijk dat eventuele slachtoffers terreur dan voor haar rekening komen’, twitterde de PVV-leider.

Zijn Tweede Kamerlid Gidi Markuszower legde Yeşilgöz in een commissievergadering van de Kamer het vuur aan de schenen. Zij had gezegd dat het gaat om een proef van een jaar. De PVV’er nam daar geen genoegen mee. “Het is eigenlijk onacceptabel. De minister is bereid een jaar lang te wachten en de Joodse gemeenschap een jaar lang in de kou te laten staan. Een jaar lang onderbeveiligen en een jaar lang wat auto’s te laten rondrijden langs de gebouwen. Ik eis dat de beveiliging opgeschaald wordt zodat de Joodse gemeenschap niet aan haar lot wordt overgelaten. Het is aan de minister om alle burgers van Nederland veiligheid te bieden.”

Eerder had Yeşilgöz het PVV-Kamerlid verweten aan willekeur te doen. Dit pikte hij niet. “Het is onacceptabel hoe de minister mij zojuist wegzette.” Volgens hem weet de VVD-minister dat de Joodse gemeenschap een primair doelwit is van terreur. “Het is een grove schande dat nog geen drie dagen na haar aantreden, zij akkoord is gegaan met het afschalen van de beveiliging van de Joodse synagoges en scholen. Als de minister dat niet doet, dan staan de slachtoffers die vallen op haar naam.”

De kersverse VVD-minister van Justitie en Veiligheid beet vervolgens op Twitter van zich af. ‘Zo. Nieuw dieptepunt. Nu over de rug van de Joodse gemeenschap’, schreef ze als antwoord op Wilders’ tweet. ‘Er wordt helemaal niets afgeschaald. Er is en blijft actieve beveiliging, die zelfs nu breder in de omgeving wordt ingezet. Hou op met angstzaaien’. Daar ging de Joodse opiniemaker Joop Soesan vanuit Israël overheen. ‘Nee @DilanYesilgoz dat werkt niet zo, geen statische beveiliging is een uitnodiging voor terreur’, schreef hij. Niettemin blijft Yeşilgöz bij haar besluit.

Onrust in Amstelveen
Angstzaaien of niet, ook in Amstelveen zijn nu raadsvragen gesteld over de nieuwe beveiligingssituatie. In de buurgemeente van Amsterdam zijn eveneens veel Joodse instellingen te vinden. De lokale partij Actief voor Amstelveen (AVA) maakt zich zorgen. Fractievoorzitter en lijsttrekker Michel Becker wil weten of ook de beveiliging van Joodse instellingen in Amstelveen zal veranderen. Mocht dat zo zijn, dan vraagt AVA zich af of de veiligheid voor bezoekers en omwonenden voldoende gewaarborgd blijft. Ook wil de partij weten of er met Joods Amstelveen overleg is en of het gemeentebestuur wil bijpassen indien het om een bezuinigingsmaatregel van de marechaussee gaat.

Lees ook:
Slapende marechaussees bij Cheider krijgen taakstraf

Twee leden van de Koninklijke Marechaussee die niet opletten toen ze de Joodse school het Cheider moesten bewaken, hebben een taakstraf gekregen. De Arnhemse rechtbank veroordeelde hen dinsdag tot een werkstraf van veertig uur wegens nalatigheid. Het Cheider is een Joods object dat moet worden bewaakt vanwege permanente dreiging. Het tweetal werd ook verdacht van opzettelijk handelen, maar is daar van vrijgesproken.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Halsema in gesprek met Joods Amsterdam, Yeşilgöz onder vuur