Acties in Nederland met familieleden gegijzelden in Gaza

Familieleden van de gegijzelden bij het CIDI (NPO)

Op verschillende plaatsen in Nederland zijn in de afgelopen dagen acties gehouden om de door Hamas gegijzelde Israëliërs in Gaza terug te krijgen. Onder meer familieleden van de Nederlander Ofir Engel waren in Den Haag om aandacht te vragen voor hem. Ook elders in het land worden er acties gehouden, onder andere om de media en het publiek wakker te houden inzake.

Kamerleden

Op het kantoor van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) vond op dinsdag een bijeenkomst plaats met familieleden van Engel, die sinds 7 oktober vastzit in de Gazastrook. De tot Nederlander genaturaliseerde jongeman van achttien werd ontvoerd door terroristen van Hamas. De familie vertelde over het drama dat hen al weken dag en nacht bezig houdt. Ook waren er Tweede Kamerleden aanwezig om hun solidariteit te betuigen.

Opa spreekt

Grootvader Yossef Avi Yair Engel sprak in het Nederlands met de aanwezige media. Hij vertelde dat ze ook een gesprek met demissionair premier Mark Rutte (VVD) hebben gehad. Die heeft hen verteld wat hij achter de schermen doet om Engel weer vrij te krijgen. Ook gaf hij inzicht in hoe hij opereert en toonde hij zijn medeleven. Dat is leuk en goed, maar wij willen natuurlijk dat de druk wordt opgehoogd om Ofir terug te krijgen, liet de opa van de ontvoerde Nederlander weten.

Verhalen delen

In de avond vond in het Joods Cultureel Centrum in Amsterdam een bijeenkomst van onder meer Maccabi Nederland plaats. Daar vertelden familieleden van vier ontvoerden hun verhaal. Het was hartverscheurend om te horen en zien, want volgens de aanwezigen kwam het leed van daar zo ‘heel dichtbij’. Ook ambassadeur Modi Ephraïm van Israël in Den Haag was een van de sprekers. Via deze link kunt u de bijeenkomst terugzien.

Buggy-actie

Op verschillende plaatsen in Nederland is in de afgelopen dagen aandacht gevraagd voor de vele Israëlische kinderen die zijn ontvoerd door terreurorganisaties Hamas en Islamitische Jihad. Dat gebeurde onder meer met de ‘lege buggy-actie’ in Amsterdam en Utrecht. De openlucht-expositie bestaat uit lege kinderwagens waarin, in plaats van echte kinderen, foto’s van de door Hamas ontvoerde kinderen met hun namen en leeftijden zijn geplaatst.

Actie op vrijdag in Den Haag

Komende vrijdag zullen de lege kinderwagens in Den Haag staan. Daar vindt bij het Vredespaleis dan een demonstratie plaats. ‘Met de lege kinderbuggy’s-installatie vragen wij, Israëliërs die in Nederland wonen, aan de Nederlandse politiek en iedereen in de vrije wereld om alles in het werk te stellen om de gegijzelde kinderen vrij te krijgen uit deze nachtmerrie, en krachtig te protesteren tegen deze oorlogsmisdaden’, staat in een persbericht. De actie is van tien tot twee uur aan het Carnegieplein.

Categorie:

Home » Nieuws » Acties in Nederland met familieleden gegijzelden in Gaza